Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Филенца от риба с кокосово мляко

Филенца от риба с кокосово мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Филенца от риба с кокосово мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
22 мин.
Порции
3
"Тайната на вкусните рибени филенца е в кокосовото мляко"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 350 г филета (3 филета с кожа от лаврак, ципура или мерлуза)
  • кокосово мляко - 250 - 300 мл
  • лимон - 1 бр.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • копър - 1 с.л. сух
  • сол - на вкус
  • кориандър - свежи листа за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете сока от половината лимон, другата половина заделете за гарниране на рибата при поднасяне.

Залейте със сокчето филетата, може да настържете и малко от кората на цитруса, но на много фино ренде, само жълтата част.

Напръскайте със зехтина, заделяйки и от него една лъжица за печенето на филетата.

Поръсете филетата с копъра и сол на вкус, намажете с пресования или настърган чесън и оставете за 30 минути на хладно.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън и го намажете равномерно със заделения зехтин.

Запечете рибата от двете страни за много кратко, започвайки от страната на кожата.

Залейте с кокосовото мляко и остатъка от маринатата и намалете огъня.

Гответе така 5 минути или до редуциране на сосчето. Зависи и от дебелината на филетата риба, но имайте предвид, че бялата риба се сготвя бързо и ако прекалите с времето, би станала суха.

Поднесете топла, залята със кокосовия сос и поръсена с накълцани пресни листенца от кориандър.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: