Начин на приготвяне
В хладка вода се разбърква маята с меда и малко брашно. Оставя се да бухне 10-15 минути. В тавичка смесваме бялото и брашното от лимец. В средата оформяме кладенче и сипваме активираната мая, сол, олио, прясно мляко и всичко се разбърква на топка тесто. Поръсваме с брашно на плота и замесваме тесто, което не лепне. Намазва се с олио и оставяме на топло за 40 минути да втаса, докато напълни тавата.
С намазнени пръсти се оформя правоъгълен блат. Докато втасва обелваме морковите и настъргваме на едро ренде. Нарязваме ситно пера лук и запържваме в тиган с 2 с.л. олио, докато омекнат.
Поръсват се с щипка сол и оставяме да се охлади леко. Разпределяме зеленчуците върху тестото и поръсваме със семената, като оставяме и лъжица семена за отгоре. Навива се на руло и поставяме върху хартия във форма за кекс.
Намазва се отгоре с една лъжица олио и поръсваме семена. Печем хляба в загрята фурна 180°C до готовност около 40 минути, като към края може да се намали на 170°C.
Охлажда се върху решетка, нарязваме с къдрав нож. Аз не го чаках да изстине, нарязах и си личи, но вкусът е уникален.
Рецептата е на Илияна от блога Щъркелово гнездо!