Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Вкусна яхния с телешки бузи

Вкусна яхния с телешки бузи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусна яхния с телешки бузи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
208 мин.
Порции
5
"Чудна яхния с най-крекото телешко - пръстите да си оближеш"

Необходими Продукти

  • телешки бузи - 500 г
  • лук - 1 глава, голяма
  • морков - 2 бр.
  • зелена чушка - 1 - 2 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • домати - 1 бр. сочен, голям
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • бренди - 80 мл
  • бяло вино - 125 мл
  • мед - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - пресен, за поръсване
  • зехтин - 8 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете месото от външни твърди ципи и мазнинки. Натъркайте с черен пипер и оставете на стайна температура, докато приготвите зеленчуците. Телешките бузи могат да бъдат малки или по-големи, затова ако са големи, си ги нарежете на парчета/порции.

Нарежете лука и чушката на парченца с произволна големина. Домата настържете или също направете на кубчета.

Сгорещете половината мазнина и запечатайте в нея парчетата месо на силен огън, завийте в алуминиево фолио и заделете настрана.

В същата мазнина сипете останалата част от зехтина и сложете лука и чушките с щипка сол. Пържете до омекване и сложете домата, червения пипер и дафиновите листа.

Гответе още 3-4 минути на умерен до силен огън и сипете двата вида алкохол с лъжичката мед разтворена в тях. Щом течността се редуцира, върнете месото, залейте с топла вода, толкова колкото да покрива два три пръста месото.

Оставете да ври 2 часа на слаб до умерен огън. Времето зависи и от дебелината на парчетата телешко, затова опитвайте с вилица крехкостта и добавяйте още топла вода, когато нивото спадне.

Бузките искат повечко варене, защото са само мускул, но това не означава, че ще станат жилави или сухи. Напротив - това е може би най-крехкото месо, което аз лично съм опитвала.

След изтичане на тези около 2 часа, по желание може отново да извадите месцето заедно с дафиновите листа и да пасирате всичко за гладка консистенция, а може и да си го оставите така.

Идва ред на морковите, които прибавете накрая към ястието с още малко сол (може да сложите и картофки) и варете още 30 минути до готовност. Вода или телешки бульон си доливайте до желана от вас гъстота, за по-интензивен вкус може да сложите и повече вино.

Готовото ястие поднесете топло, поръсено с пресен магданоз.

Препоръчвам горещо телешките бузи, приготвени по този начин.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: