Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, не ги белете, а само отстранете дръжките и разрежете по дължина през средата. С остър нож внимателно направете диагонални разрези през сърцевината на патладжана, като внимавате да не прободете кората.
Разтворете разрезите с пръсти и поръсете обилно със сол. Оставете в гевгир надолу със сърцевината поне за 20 минути, за да се отдели горчивият им сок.
След това с леко изстискване изцедете горчивия сок.
Така подготвените патладжани поставете с разрезите надолу с малко олио или зехтин в тиган и запържете за кратко.
Оставете патладжаните да се поохладят и с помощта на лъжица изгребете сърцевината и я запазете за плънката.
В тиган се налива малко олио или зехтин и се слага каймата. Пържи се, докато стане на трохи. Към нея постепенно се добавя наситнените лук, чесън, чушки, моркови и накрая - наситнените домати. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона, посолява се с подправки на вкус и се отстранява от огъня.
Патладжаните се нареждат в леко намаслена тавичка. С помощта на лъжица се пълнят със сместа. Ако ви остане от плънката - както в моя случай, просто я разпределете около патладжаните.
Тавичката се слага в предварително загрята фурна на 180 - 200°C и се пече на средна решетка до готовност - около 20 - 25 минути.
Пълнените патладжани могат да се сервират както горещи, така и студени - според предпочитанията ви. И в двата случая са много вкусни!
По желание поръсете със свежи зелени подправки - магданоз, копър или босилек.
Вкусните пълнени патладжани са готови.