Питка за здраве с топено и краве сирене

01/06/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1425138114414
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 660
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 Стъпка: Затоплете прясното мляко, толкова че да ви трае пръста. В керамична или порцеланова купичка сипете около 100 мл, добавете 2 лъжици захар и маята. Разбъркайте да се разтопи захарта, поръсете със брашно около 2 супени лъжици. Покрийте с чиния и оставете да се активира маята.

2 Стъпка: В купа счупете яйцата, отделете единия жълтък за намазване в отделна купичка. При яйцата сипете останалото прясно мляко и олиото. Разбъркайте много добре преди да сипете при брашното.

3 Стъпка: Пресейте една част от брашното и добавете солта, направете кладенче и изсипете разбитите яйца със млякото, след което добавете и активираната мая. С голяма лъжица бъркайте и добавяйте от брашното, като винаги го минавате през ситото. Прехвърлете тестото на плота или масата и започнете да месите, месете до получаване на мехурчета, колкото повече месите, толкова по-добре. Добавяйте от брашното докато получите хубава стегната топка тесто.

4 Стъпка: Намажете тестото с олио и го върнете обратно във купата. Покрийте с домакинско фолио или кърпа, оставете на топло да втаса, минимум тестото трябва да втасва около 30 минути.

5 Стъпка: Оформянето става по следния начин, като разделите тестото на 6 части. Две части от тестото трябва да са около 360 грама. Едната част разточвате на голяма правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете със сирене и парченца топено сирене. Ако топеното сирене е много мек, о преди да го използвате, го сложете за кратко във фризера, за да ви е по-лесно да го нарежете. Навийте кората на руло и оставете на една страна. Другата част оформете по същия начин. Другите 2 части претеглете, трябва да са около 250 грама едната. Всяка разточете на елипсовидна кора, която нарежете по средата на тънки ленти, от снимките ще придобиете представа. Оплетете лентите както съм показала, оплетената кора поставете върху рулото. С другата кора по същия начин.

6 Стъпка: Готовите две оплетени рула поставете по края на елипсовидна тава, застлана с хартия за печене. Ако нямате такава тава използвайте обла, визията е почти същата. От другата част тесто разделете на 2 и оформете елипсовидна топка, като другата част разточете на кора и с ролер за тесто оформете решетка, която поставете върху топката. Поставете я по средата на тавата.

7 Стъпка: От последната част тесто разточете кора и нарежете на малки триъгълници, намажете с масло 2 от тях и отгоре сложете по още едно триъгълниче. Общо трябва да са по 3 триъгълника. Направете прорез по средата и промушете върха отдолу нагоре, получените 2 листа сложете, където се съединяват рулата.

8 Стъпка: Покрийте питката и оставете да удвои обема си след което намажете с разбития жълтък с малко мляко, поръсете със семена и сложете да се пече в загрята фурна на 160 градуса. Печете на горен и долен реотан без вентилатор за около 35-40 минути.

9 Стъпка: Извадете питката от фурната и поставете на скара или решетка за да изстине, намажете, ако желаете, с масло за по-мека коричка.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Росица Петрова
Уникална! Всяка ваша питка е произведение на изкуството. Можем само да се опитваме да подражаваме.
0
0
Ваня Георгиева
Много благодаря Роси! Такива мили думи могат само да ме радват! :)
1
0
Яница Николова
Красива!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря Яница!
1
0
Теодора  Иванова Каменова
Златни ръце имаш, Ваня ! Не може всеки да направи такава чудесна питка !Поздравления !
1
0
Ваня Георгиева
Много благодаря Теодора! Ако някои ми беше казал, че един ден ще направя такава питка нямаше да повярвам, но ето че с желание сама се научих и ми доставя огромно удоволствие.:)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв