Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Вегетарианско токбоки (Tteokbokki) със сладко-кисел сос

Вегетарианско токбоки (Tteokbokki) със сладко-кисел сос

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Вегетарианско токбоки (Tteokbokki) със сладко-кисел сос
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Ново предизвикателство - да сготвите вкусно китайско ястие вкъщи"

Необходими Продукти

  • оризови пръчици - 400 г
  • сос - 200 мл сладко - кисел
  • чушки - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • вода - 500 мл
  • олио - 3 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризовите пръчици (направени от оризово брашно, сол и питейна вода) или кексчета и готовиясладко-кисел сос (направен от доматен сос, оризов оцет, захар, нишесте, натриев глутамат, сусамово олио, сол) може да закупите от китайски магазин (такива 2 има в пряка на ул. Пиротска в г София).

Оригиналното корейско токбоки се прави с люта паста Гочуджанг (Go Chu Jang), но тъй като само аз консумирам люто вкъщи, реших да го сготвя със сладко-кисел сос.

Предварително почистете и нарежете чушките и морковите на тънки и дълги парченца, а лука - на тънки полумесеци.

Загрейте олиото на умерена температура на котлона в дълбок тиган.

Запържете зеленчуците за около 5 мин. Добавете оризовите пръчици, разбъркайте и пържете около 2 мин. Прибавете водата и сладко-киселия сос и разбъркайте.

Оставете ястието да се готви около 15-20 мин. на умерена към слаба температура, докато оризовите пръчици омекнат и соса се сгъсти.

Периодично разбърквайте, за да не залепнат оризовите пръчици за дъното.

При готовност в загрят тиган на котлона изпечете за съвсем кратко сусама и поръсете ястието. Сервирайте горещо.

Вегетарианското токбоки (Tteokbokki) със сладко-кисел сос е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: