Начин на приготвяне
Оризовите пръчици (направени от оризово брашно, сол и питейна вода) или кексчета и готовиясладко-кисел сос (направен от доматен сос, оризов оцет, захар, нишесте, натриев глутамат, сусамово олио, сол) може да закупите от китайски магазин (такива 2 има в пряка на ул. Пиротска в г София).
Оригиналното корейско токбоки се прави с люта паста Гочуджанг (Go Chu Jang), но тъй като само аз консумирам люто вкъщи, реших да го сготвя със сладко-кисел сос.
Предварително почистете и нарежете чушките и морковите на тънки и дълги парченца, а лука - на тънки полумесеци.
Загрейте олиото на умерена температура на котлона в дълбок тиган.
Запържете зеленчуците за около 5 мин. Добавете оризовите пръчици, разбъркайте и пържете около 2 мин. Прибавете водата и сладко-киселия сос и разбъркайте.
Оставете ястието да се готви около 15-20 мин. на умерена към слаба температура, докато оризовите пръчици омекнат и соса се сгъсти.
Периодично разбърквайте, за да не залепнат оризовите пръчици за дъното.
При готовност в загрят тиган на котлона изпечете за съвсем кратко сусама и поръсете ястието. Сервирайте горещо.
Вегетарианското токбоки (Tteokbokki) със сладко-кисел сос е много вкусно.