Начин на приготвяне
Ватуса (морската котка) е изцяло хрущялна риба. Много прилича на калкан и ако не си познавач, можеш лесно да бъдеш заблуден.
Двете плоскодънни риби много си приличат и по-опитните ги различават по опашките единствено.
Тази риба също като калкана има копчета и се дере кожата. Почиства се, измива се и се нарязва на парчета.
Така приготвена, вече е готова за готвене. Ако разполагате с цялата риба, можете да си я пакетирате и съхраните във фризер.
Рибката е без кости, яде се с хрущялите и е безопасна за ядене и от деца.
Най-лесният начин за приготвяне на ватус е пържен на тиган.
Парчетата се овкусяват леко със сол и черен пипер. Овалват се в брашно и се пържат в загрята мазнина и от двете страни до порозовяване.
Сервирайте пържената риба с голям резен лимон.