Телешки котлет с масло на тиган

10/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8524923190
"Телешкото месо си иска майсторлък, мерак и масло - запомнихте ли "
Приготвяне3 мин.
Готвене10 мин.
Общо13 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 317
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • телешки котлети - 2 бр. (400 - 500 г всеки)
  • масло - 50 г.
  • сол - на вкус, едра
  • зехтин - за първоначално намазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките котлети се оставят на стайна температура поне 2-3 часа, преди да започнат да се готвят. Добре е да бъдат вакуумирани или покрити поне с фолио, за да не променя месото цвета си.

Загрява се тиган с незалепващо покритие и дебело дъно на силен огън. Повърхността му се намазнява леко с малко зехтин и котлетите се поставят да се запекат за 2 минути от всяка страна, след това се изваждат и оставят върху решетка за 1 минута. През това време се разтапя маслото на тих до умерен огън.

Връщат се котлетите в тигана, в който сме изляли малко от разтопеното масло. За да не потъмнява прекалено, може да се смеси с много малко зехтин.

Запича се месото още веднъж от всяка страна за 2 минути или до желана от вас степен на изпичане. След като се обърне, се напръсква с останалото масло и едра сол.

Готовите телешки котлети се изваждат в чиния и се посолява и другата страна, а отгоре се излива малко от маслото в тигана, смесено със сокове, пуснати от месото.

Оставя се да почине 2-3 минутки, покрито с алуминиево фолио, продупчено леко на 1-2 места.

Консумира се винаги топло и в компания с хубаво вино.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар