Начин на приготвяне
Телешките котлети се оставят на стайна температура поне 2-3 часа, преди да започнат да се готвят. Добре е да бъдат вакуумирани или покрити поне с фолио, за да не променя месото цвета си.
Загрява се тиган с незалепващо покритие и дебело дъно на силен огън. Повърхността му се намазнява леко с малко зехтин и котлетите се поставят да се запекат за 2 минути от всяка страна, след това се изваждат и оставят върху решетка за 1 минута. През това време се разтапя маслото на тих до умерен огън.
Връщат се котлетите в тигана, в който сме изляли малко от разтопеното масло. За да не потъмнява прекалено, може да се смеси с много малко зехтин.
Запича се месото още веднъж от всяка страна за 2 минути или до желана от вас степен на изпичане. След като се обърне, се напръсква с останалото масло и едра сол.
Готовите телешки котлети се изваждат в чиния и се посолява и другата страна, а отгоре се излива малко от маслото в тигана, смесено със сокове, пуснати от месото.
Оставя се да почине 2-3 минутки, покрито с алуминиево фолио, продупчено леко на 1-2 места.
Консумира се винаги топло и в компания с хубаво вино.
Добър апетит.