Начин на приготвяне
В тези пикантни топчета преобладават тиквичките пред мляното месо. Тяхната форма е точно една хапка, потопена в млечен сос или домашен кетчуп, който се допълва чудесно с каймата и пикантния вкус. Подходящо бирено мезе за пред телевизора или за пикник.
Измитите тиквички подсушаваме и настъргваме върху памучна кърпа. Изцеждаме ги от водата и ги прехвърляме в купа.
Семената от резене загряваме на тиган, за да активираме ароматите. Стриваме ги в хаванче.
Прибавяме всички подправки, яйцето, нарязаните на ситно лук и копър, настъргания пикантен кашкавал и каймата.
Омесваме добре сместа за кюфтетата. Тя трябва да е твърда и да не лепне.
С леко намазнени ръце оформяме топчета с големината на орех.
Подреждаме ги върху тава, постлана с намазнена хартия за печене. Поръсваме ги с пармезан.
Печем кюфтенцата в предварително загрята на 170 градуса фурна за 15 минути.
За соса смесваме скира със сусамовия тахан. В хаванче със сол стриваме чесъна на паста.
Прибавяме ситно нарязания копър и черен пипер на вкус. Можете да го смените с кимион.
Запечените тиквени топчета поднасяме с млечния сос или с кетчуп по желание.
Бързите топчета от тиквички и кайма на фурна са много вкусни!