Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Карамелен сладкиш с кайсии и праскови

Карамелен сладкиш с кайсии и праскови

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Карамелен сладкиш с кайсии и праскови
Снимка: Елица
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Има сладкиши, за които само сме чували, защото винаги ги изяждат, преди да успеем да ги опитаме"

Необходими Продукти

  • За карамела
  • захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 1 п. (125 г)
  • За тестото
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • плодове - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

И лятото не може без десерт :) А при това изобилие от плодове защо да не си направим този лесен и бърз и ароматен плодов сладкиш?

Захарта се карамелизира в тавата, в която ще се пече сладкишът. Върху карамела се излива разтопеното краве масло. Тавата се поставя в камерата на хладилника, за да се втвърди.

След като се извади, в тавата се нареждат плътно различни плодове -череши, кайсии, праскови, банани, круши, ябълки или др. плодове, нарязани на филии или шайби.

В случая съм нарязала и наредила кайсии и праскови.

Разбиват се жълтъците с 2/3 от захарта.

Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг, като постепенно се прибавя останалата захар.

Белтъците прибавяме към жълтъчната смес, бъркайки с дървена лъжица.

Към тази смес прибавяме пресятото брашно, предварително смесено с бакпулвера. Прибавя се и ванилията.

Пече се в предварително загрята на 220°C фурна.

Готово е, когато се пробва с клечка за зъби и тя излиза суха от сладкиша.

Сладкишът се обръща в поднос или табла. Сервира се нарязан на парчета.

Да ви е сладко!

Забележка:

Могат да се използват и плодове от компоти при липса на пресни такива. А също така преди обръщането сладкиша да се сиропира със сока от компота.

Карамеленият сладкиш с кайсии и праскови е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: