Начин на приготвяне
В купа се размесват пресятото брашно, какао и сол. В друга купа се разбиват на ниски обороти с миксер за около 5 минути кравето масло и захар до получаване на смес като крем.
Едно по едно се добавят яйцата. Добавя се постепенно 1/2 от брашняната смес, разбива се и се добавя половината от киселото мляко, размесено със содата.
След като отново се разбие, се добавят последователно другата половина от брашното и от киселото мляко. Ароматизира се с ванилия. През цялото време се разбива на ниски обороти.
От получената смес се изпичат два блата за около 25 минути при 160-180 градуса. Тавичката е с диаметър 26 см. Намазана е с мазнина, покрита с хартия и тя също намаслена.
За крема разбъркват се жълтъците, захарта, сол и брашното до получаване на крем. Добавя се кипналото прясно мляко. Разбърква се непрекъснато и се вари още 2-3 минути до получаване на гъст крем и разтваряне на захарта.
Охлажда се, но преди това се овкусява с ванилия. Към охладения крем постепенно се добавя омекналото краве масло и се разбива с миксер.
Добавят се и разтопените шоколади и се разбърква много добре. С така получения крем се намазва първият блат, върху него се поставя вторият блат и се намазва с останалия крем от всички страни.
Поставя се за 1 час в хладилника, а през това време се прави глазурата, като на котлон в подходящ съд се разтопява черният шоколад с течната сметана.
Щом се разтопи глазурата и стане хомогенна смес, се залива тортата.
Шоколадовата торта се украсява с кокосови стърготини и се оставя да престои в хладилник за няколко часа.
Шоколадовата торта с кокос е готова.
Коментари