Шоколадова торта с кокос

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Шоколадова торта с кокос
Снимка: Мина Димитрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Ако знаете само колко лесно се приготвя, въобще няма да губите време пред компютъра, ами ще отидете до магазина за продукти"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • какао - 60 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 150 г
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 1/2 ч.л.
  • ванилова есенция - 2 пак
  • За крема
  • прясно мляко - 150 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 - 2 щипки
  • брашно - 1 с.л.
  • ванилия - 2 пк
  • масло - 150 г
  • млечен шоколад - 200 г
  • За глазурата
  • течна сметана - 100 г
  • черен шоколад - 50 г
  • За украса
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се размесват пресятото брашно, какао и сол. В друга купа се разбиват на ниски обороти с миксер за около 5 минути кравето масло и захар до получаване на смес като крем.

Едно по едно се добавят яйцата. Добавя се постепенно 1/2 от брашняната смес, разбива се и се добавя половината от киселото мляко, размесено със содата.

След като отново се разбие, се добавят последователно другата половина от брашното и от киселото мляко. Ароматизира се с ванилия. През цялото време се разбива на ниски обороти.

От получената смес се изпичат два блата за около 25 минути при 160-180 градуса. Тавичката е с диаметър 26 см. Намазана е с мазнина, покрита с хартия и тя също намаслена.

За крема разбъркват се жълтъците, захарта, сол и брашното до получаване на крем. Добавя се кипналото прясно мляко. Разбърква се непрекъснато и се вари още 2-3 минути до получаване на гъст крем и разтваряне на захарта.

Охлажда се, но преди това се овкусява с ванилия. Към охладения крем постепенно се добавя омекналото краве масло и се разбива с миксер.

Добавят се и разтопените шоколади и се разбърква много добре. С така получения крем се намазва първият блат, върху него се поставя вторият блат и се намазва с останалия крем от всички страни.

Поставя се за 1 час в хладилника, а през това време се прави глазурата, като на котлон в подходящ съд се разтопява черният шоколад с течната сметана.

Щом се разтопи глазурата и стане хомогенна смес, се залива тортата.

Шоколадовата торта се украсява с кокосови стърготини и се оставя да престои в хладилник за няколко часа.

Шоколадовата торта с кокос е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Вкусно!
13.06.2018 14:44