Начин на приготвяне
Смелете нарязаното на кубчета свинско и телешко месо през едрата решетка на месомелачката.
Ако свинското месо не е прошарено с мазнина, добавете малко сланина. Прехвърлете го в подходящ съд и хубаво размесете с всички подправки.
Покрийте съда с фолио за свежо съхранение и оставете на хладно за 24 часа.
На следващия ден месото отново се смила с месомелачката през едрата решетка. Прибира се покрито в хладилник за още поне 12 часа.
След това с машинката за мелене на месо и приставката за пълнене предварително измитите и изкиснати в хладка вода свински черва се пълнят със сместа и връзват през 20 см или на желана дължина.
Готовите суджуци могат да се съхраняват до няколко дни в хладилник или да се увиснат на хладно и проветриво място за сушене.
Ако ще ги сушите, е добре с игла да ги надупчите на няколко места и всяка вечер леко да ги разточвате със стъклено шише или точилка, за да излезне въздухът.
След около 3 седмици суджукът е готов за консумация. А ако не ви се чака толкова - суровият суджук става много вкусен изпечен на жар или скара. И червеното винце много му подхожда!
Чесновите суджуци са много вкусни!