Чеснови суджуци

ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Чеснови суджуци
Снимка: Зори
5 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
14 мин.
Общо
44 мин.
Порции
6
"Тържествено се заклеваме да консумираме тези чеснови суджуци табиетлийски, в компанията на приятели и само с много хубаво вино"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 350 г (от бут)
  • свинско месо - 350 г (бут или плешка)
  • свински гърди - 300 г
  • сол - 30 г
  • чесън - 3 ч.л. гранули
  • кафява захар - 5 г
  • черен пипер - 5 г
  • кимион - 5 г
  • кардамон - 1 щипка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • люти чушки - 5 - 6 бр. едро смлени сушени (червени и зелени)
  • свински черва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете нарязаното на кубчета свинско и телешко месо през едрата решетка на месомелачката.

Ако свинското месо не е прошарено с мазнина, добавете малко сланина. Прехвърлете го в подходящ съд и хубаво размесете с всички подправки.

Покрийте съда с фолио за свежо съхранение и оставете на хладно за 24 часа.

На следващия ден месото отново се смила с месомелачката през едрата решетка. Прибира се покрито в хладилник за още поне 12 часа.

След това с машинката за мелене на месо и приставката за пълнене предварително измитите и изкиснати в хладка вода свински черва се пълнят със сместа и връзват през 20 см или на желана дължина.

Готовите суджуци могат да се съхраняват до няколко дни в хладилник или да се увиснат на хладно и проветриво място за сушене.

Ако ще ги сушите, е добре с игла да ги надупчите на няколко места и всяка вечер леко да ги разточвате със стъклено шише или точилка, за да излезне въздухът.

След около 3 седмици суджукът е готов за консумация. А ако не ви се чака толкова - суровият суджук става много вкусен изпечен на жар или скара. И червеното винце много му подхожда!

Чесновите суджуци са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: