Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пържено пиле»Пържени пилешки бутчета в сос

Пържени пилешки бутчета в сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Пържени пилешки бутчета в сос3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Защото сосът е онова, което превръща обикновените пържени бутчета в перфектните бутчета със сос"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 бр. (цели)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • босилек - 1 с.л. (сух)
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • за соса
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • домати - 420 г белени (консерва, може и буркан)
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л. ( с връх)
  • вода - 1/4 ч.ч. ( за разтваряне на нишестето)
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме бутчетата. Разделяме ги на горно и долно. В купа смесваме брашното, босилека, солта и пипера. В тази смес овалваме всяко бутче.

В дълбок съд (на котлона) загряваме зехтина и към него прибавяме маслото. Щом маслото се разтопи прибавяме (оваляните в брашняната смес) бутчета.

Пържим ги до златисто, като ги обръщаме за да се изпържат от двете страни. След това ги изваждаме, отцеждаме и захлупваме в йена.

Към зехтина и маслото (в които сме пържили бутчетата) прибавяме нарязаните на ситно лук и чесън. Запържваме за 2-3 минути и наливаме червеното вино.

Разбъркваме и оставяме на среден огън да къкри, докато виното намалее на 1/2. Следва добавянето и на доматите. Овкусяваме със сол, черен пипер и захар. Разбъркваме и оставяме да къкри за 20-на минути.

След това разтваряме нишестето и го добавяме на тънка струя към доматената смес. Разбъркваме и връщаме бутчетата в съда. Поръсваме ги с наситнения магданоз и захлупваме. Оставяме на котлона, на слаб огън за още 10-на минути.

При поднасяне сервираме пърженото пиле, залято със сос.

Пържените пилешки бутчета в сос са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: