Начин на приготвяне
Това е много лесна и бърза рецепта. Също така Ви позволява да експериментирате максимално, като имате възможност да изберете кашкавал по свой вкус.
Единственото, но и най-важно, което трябва да имате в предвид, е кашкавалът да е стегнат преди пържене.
Вие преценете дали да си почине в хладилника или във фризера 15 мин. непосредствено преди пържене. Може да замените млякото с нискомаслено, да пържите в олио или масло, да смените сладкото с малини или диви ягоди, или с такова по Ваш вкус.
Докато подготвяте заготовките, сложете кашкавала във фризера за няколко минути. През това време в малка купичка счупете едно яйце и го разбийте, прибавете 4 с.л прясно мляко и разбийте отново.
Добавете 2 с.л брашно в сместа (хубаво е да аерирате брашното през фина метална цедка).
Разбъркайте добре докато максимално намалеят бучките в сместа.
Обърнете внимание, че тя не трябва да е нито прекалено гъста, нито прекалено рядка (баланса м/у млякото и брашното трябва да е с консистенцията на разбитото яйце). Накрая добавете черния и червен пипер и солта.
Сложете зехтина в тигана да покрие дъното ~ 1. 5 см. Поставете на котлона да загрее хубаво. Извадете кашкавала от фризера и го нарежете на филийки ~ 2. 5 см. Може да експериментирате с различни форми - кубчета, триъгълници и т.н.
Подгответе една широка чиния с аерирано брашно.
Потапяте кашкавала в сместа, после овалвате в аерираното брашно, пак в сместа и отново в брашното.
Така се получава двойна панировка, което ще забележите след това. Ако Ви е трудна тази процедура и се цапате много, може да използвате щипка или виличка, но не забравяйте, че тигана е на котлона и трябва да сте бързички.
Може да започнете пърженето. Проверявайте от време на време долната страна. Трябва панировката да се запържи до златисто. Обърнете когато е готово и запържете и от другата страна. Ивадете ги в чиста чиния и ги залейте с останалият от тигана зехтин.
Поднесете панирания кашкавал горещ с охладеното сладко. Кашкавала върви и със солен дресинг по Ваш избор.
Кашкавалът пане със сладко от ягоди е готов.