Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Красива Пита с Мая и Сусам

Красива Пита с Мая и Сусам

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Красива Пита с Мая и Сусам
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Когато видиш една пита и от пръв поглед знаеш, че сте създадени един за друг и искаш по-скоро да я опиташ"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 2 бр. XL
  • вода - 100 мл
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 75 г разтопено
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете в купа маята в леко затоплените мляко и вода със захарта и една лъжица от брашното. Така приготвената рядка кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 7-8 минути. Към шупналата мая пресейте брашното, чукнете яйцата, заделяйки единия жълтък за намазване.

Сипете и мазнината, като също заделите половината от маслото.

Замесете гладко и еластично тесто, като прехвърлите на набрашнен плот и месите докато спре да ви лепне. В процеса си ръсвайте брашно и малко по малко вкарайте солта в тестото.

Оформете на топка и върнете купата, покрийте и оставете да втаса 1 час.

Втасалото тесто разделете на 5 равни топки и разточете всяка на тънка кора. Корите мажете с масло и поръсвайте с натрошено сирене, полагайки ги една върху друга. Последната оставете без да мажете и поръсвате.

Завийте на руло и отрежете около 3 см. от краищата му, които поставете в центъра на тавичка с диаметър 22 см.

Останалата част нарежете на триъгълници и подредете наоколо.

Оставете отново питката да втаса на топло за около 40 минути или докато бухне добре и празните пространства се запълнят. Намажете с разбит с малко вода жълтък и поръсете със сусам.

Печете около 35 минути на 160 градуса, проверявайки накрая с дървена клечка готовността на питката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: