Начин на приготвяне
Първо измиваме пилето и го поставяме в суха тава.
Започваме с маринатата. В една купичка слагаме черния и червен пипер, солта, кърито и кимиона. Нарежете чилито на ситно. Настъргваме с ренде коричката на лимона и го оставяме настрани. Обелваме чесъна и настъргваме и него (ако искате по-свеж вкус може да настъргате и джинжифил, така ще балансирате пушеният червен пипер).
Натрошаваме 1/2 пилешки бульон. Добавяме 1 с.л зехтин extra virgin, 125 г масло (нарежете го на тънки филийки за да ви е по-лесно след това), 1 с.л соев сос и изтискваме половината от останалия лимон (не изхвърляйте другата половина - тя ще ни трябва за майонезата).
Започнете да бъркате маринатата с чаена лъжичка докато не получите лека каша. Коригирайте гъстотата и ароматите на маринатата по ваш вкус с допълнително зехтин или прясно изцеден лимонов сок.
Намазваме пилето с маринатата. Използвайте ръце, колкото и гъста да изглежда кашата за мазане с лъжица, трябва да натриете хубаво месото.
Оставяме го да си почине с маринатата и нарязваме картофки на шайби. Подреждаме ги в чиста тавичка. Обелваме 2 глави лук. Едната отива буквално в пилето. Увийте магданоз около главата лук и я сложете цяла в кухината на пилето.
Отстрани на нея сложете 2 резена от лимона. Втората глава лук нарежете на ситно и я сложете при картофките. Слагаме един и 1/2 бульон с 400 мл вода да ври на котлона. Заливаме картофките с 2 супени лъжици зехтин (ако желаете може и да добавите магданоз отгоре). След като бульона е заврял поливаме картофките и лука с него.
След като сме готови поставяме пилето върху катрофките. Слагаме в предварително загрята фурна на 250 градуса. Намаляваме фурната на 160 градуса и готвим за 1 час.
След като е изминал един час обръщаме пилето (трябва лимоновите корички и чесъна да са се запекли), взимаме останалите 125 гр масло и ги нарязваме на 12 филийки, като през 10 минути добавяме по 2 филийки масло върху пилето.
Печем общо 2 часа на 150 градуса. След това време обръщаме пилето за трети път и печем още 10 мин на температура 250 градуса. След това изключете фурната.
Изобщо не сме приключили до тук. Вадим пилето и няколко картофа в чиста тавичка и я покриваме с алуминиево фолио. След това вадим останалите картофи и ги пасираме. Според предпочитаната от вас консистенция може да добавяте от соса останал в тавата.
Разбиваме 2 яйца в дълбок съд (четох, че яйцата трябва да са със стайна температура и го направих). Доливаме 3 супени лъжици зехтин, 400 мл олио, 2 щипки сол и прясно изцеден лимонов сок от останалият ни лимон.
След като сме измили ръчния пасатор го потапяме на дъното на дълбокият съд и започваме да пасираме. Когато видите как на дъното започва да се образува магически майонеза започнете да издърпвате пасатора бавно нагоре.
И воала - след доста забавления и 3 мръсни тави ястието ви е готово. Поднесете с по няколко от картофките на шайби в картофеното пюре, залейте с останалото от тавата сосче и гарнирайте с домашно приготвената от вас майонеза.
Добър апетит!