Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с извара и шарена сол

Хляб с извара и шарена сол

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Хляб с извара и шарена сол2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакетче (прясна)
  • брашно - 500 г
  • извара - 200 г
  • сол - 3 щипки
  • шарена сол - 1 с.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. (хладка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в 1/2 от водата и я оставяме настрани да се активира за около 10-тина мин. През това време в купа смесваме сухите съставки.

В средата им правим кладенче и добавяме последователно олиото, изварата, вече активираната мая и останалата 1/2 вода.

Замесваме меко тесто. При необходимост поръсете с още малко брашно (тестото не бива да лепне).

Готовото тесто оставяме на топло да втаса за около час.След това го премесваме леко и го оформяме на хлебче или питка.

Застиламе тава с хартия за печене и го прехвърляме в нея. С нож правим няколко разреза отгоре. Покриваме го и го оставяме да втаса повторно за още час.

След това пъхаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 35-40 минути (или до получаване на хрупкава коричка).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: