Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена питка с дъх на кардамон

Козуначена питка с дъх на кардамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Козуначена питка с дъх на кардамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Чупиш, ядеш и не можеш да спреш, защото този аромат на кардамон е наистина завладяващ"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + за доизмесване
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 150 мл
  • масло - 80 г разтопено
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • кардамон - 3 шушулки
  • ром - 1 с.л.
  • джин - 1 с.л.
  • лимони - 1/2 кората
  • портокали - 1/2 кората
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • За захарна глазура
  • захар - 60 г
  • джин - 1 с.л.
  • кардамон - 1 шушулка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с лъжица от захарта и лъжица от брашното. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 7-8 минути.

Пресейте брашното два пъти и направете кладенче, в него чукнете яйцата, заделяйки единия жълтък за намазване. Сипете захарта, олиото, половината от маслото, алкохола, солта и корите от цитрусите, настъргани на фино ренде (без бялата част).

Щом маята шупне сложете и нея със стритите зрънца от кардамона и замесете гладко и еластично тесто. В началото е лепкаво, но в процеса на месене си ръсвайте по малко брашно и от разтопеното масло докато получите желания резултат.

Измесването на козуначено тесто е по-продължително и се изисква време докато се постигне еластичност, но си заслужава усилието. Трябва да не се прекалява с брашното, макар че в началото ще ви изисква да ръсвате повечко, но винаги внимавайте да не стане тестото твърдо.

Следва да го оставите покрито с кърпа и леко намазнено да втаса 2 часа на топло.

Втасалото тесто разделете на три части, всяка една малко по голяма от другата. После всяка разделете на още 3 равни части и усучете и разтеглете фитилчета. Сплетете 3 плитки. По-малката завийте в средата на кръгла тавичка с дуаметър 27-28 см. Около нея сложете средната и накрая най-голямата.

Оставете отново да втаса за 1 час и 30 минути в топло помещение. Ако оставите във загрята и после изключена фурна на 40 градуса процеса може да се ускори.

За захарната глазура стрийте зрънцата кардамон и смесете със захарта. Напръскайте с джин и размесете с пръсти, за да се навлажни. Захар може да сложите и повече или по- малко от указаното количество, както ви харесва.

Намажете питката с разбит с малко водичка жълтък и отгоре поръсете със навлажнената ароматна захар.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 -35 минути или до тъмно златист загар и суха клечка.

Охладете козуначената питка върху решетка. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: