Начин на приготвяне
В купа сложете брашното и нарязаното масло. Започнете да стривате с пръсти, докато получите трохи. Прибавете бадемите, захарта и продължете да стривате до получаване на мокър пясък.
Добавете 1 с.л. вода и размесете. Ако тестото се захване, не е нужна повече вода. Притиснете тестото, да се получи диск. Опаковайте в стреч фолио и приберете в хладилник за 15 минути.
Пригответе си форма с диаметър 22 см. Извадете тестото и го сложете между два листа хартия за готвене. Разточете тънък кръг, по-голям от дъното на формата. Преместете го с хартиите в тавичката и отстранете горната хартия.
Притиснете го с пръсти по дъното и борда. Минете с точилка върха на борда за да отстраните излишното тесто, ако има такова, и го запазете. С вилица надупчете тестото само по дъното. Приберете в хладилник, докато приготвите пълнежа. Включете фурната на 180-200°C.
В купа сложете захарта и мекото масло. С телена бъркалка разбийте, докато сместа стане леко кремообразна. Прибавете бадемите, яйцата и ванилията. Разбъркайте до получаване на еднородна смес.
Изсипете пълнежа върху тестото и го разнесете равномерно. Подредете нарязаните на едро круши и поръсете трохи от заделеното тесто от борда.
Сложете сладкиша в загрятата фурна и го печете 25-30 минути. Извадете охладения тарт от формата и го поръсете с пудра захар.
Бадемовият тарт с круши е готов.