Начин на приготвяне
Вадим яйцата на стайна температура. Пресяваме точно 3 ч.ч. брашно със сито в голяма купа. Правим си в средата кладенче. Вътре слагаме 1 яйце и щипка сол.
Затопляме прясното мляко /леко в микровълновата/ и вътре слагаме щипка захар и маята. Добавяме в прясното мляко и 2 с.л. брашно и объркваме много добре с лъжичка. Оставяме го да шупне за 10 мин.
При брашното в купата слагаме и олиото. След това слагаме и прясното мляко с маята и него вътре при брашното. Замесваме меко тесто директно в купата. Прехвърляме го върху плота и доомесваме до меко тесто във формата на топка. При доомесването не е нужно още брашно.
Оставяме го втаса на топло за 40-50 минути, покрито с кърпа. Като втаса, го режем през средата с нож.
Оформяме двете части на две отделни топки. Всяка разточваме с точилка на кръг. Ако е нужно, можете леко да си набрашните точилката.
Разточваме с точилка всяка топка на два кръга и режем на по 12 триъгълника.
Нарязваме филето на дребно и натрошаваме сиренето. Слагаме ги в купичка, в която предварително сме разбили 1 яйце с вилица. Объркваме много добре. Ако сиренето не е солено, може се сложи и щипка сол за вкус.
В широката част но всеки триъгълник слагаме от плънката и навиваме кифличките. Намазваме с олио и набрашняваме тавичка и нареждаме кифличките на разстояние една от друга. В случая ги пекох в две тави с диаметър 26 см, но може в тавата на фурната, което е достатъчно за дозата и се нареждат точно 24 кифлички.
Разбиваме в друга купичка 1 жълтък с олио и мажем с помощта на четка кифличките отгоре. Ръсим ги с ким, сусам и мак.
Печем солените кифлички в загрята на 200°C фурна до готовност и да придобият розов загар. Предвид, че са с малък размер, не им трябва дълго време за печене, може би около 30 мин.
Кифличките с пилешко филе, яйце и сирене са много вкусни и меки.
Хапваме с кисело мляко.
От дозата стават 24 бр. малки кифлички.