Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Лесен и бърз ориз с домати

Лесен и бърз ориз с домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лесен и бърз ориз с домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
25/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Постно, лесно и гарантирано вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 400 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 200 г пюре от консерва
  • доматен концентрат - 1 с.л. (по желание, за по - наситен вкус)
  • зехтин - 50 мл
  • сол - 2 с.л.
  • босилек - няколко свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно лука и заедно с щипка сол го запържете в загрятия на умерен огън зехтин.

Сипете доматеното пюре и доматения концентрат и настържете скилидките чесън на фино ренде към софритото.

Пържете така около 5-7 минути или до сгъстяване и сипете ориза.

Разбъркайте хубаво и увеличете малко огъня за минутка, след което налейте топла или гореща вода в пропорция каквато изисква оризът, който използвате (около 2.5 части течност на 1 част ориз).

Посолете и оставете да закъкри, след това намалете огъня на умерен до слаб и варете 17 минути под капак.

Оризчето трябва да остане с малко течност и вид подобен на ризото - с цели разделени и неслепнали оризови зрънца. Хубаво е зърната да са леко твърди, защото за минутки допълнително ще си поемат от течността и ще омекнат точно толкова, колкото трябва. Ако го направите добре сварен, малко след това би заприличал на каша.

Сервирайте веднага с пресни босилекови листа и се насладете на лесна, икономична и вкусна гозба, която ще имате на трапезата си за само 30 минути.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: