Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно лука и заедно с щипка сол го запържете в загрятия на умерен огън зехтин.
Сипете доматеното пюре и доматения концентрат и настържете скилидките чесън на фино ренде към софритото.
Пържете така около 5-7 минути или до сгъстяване и сипете ориза.
Разбъркайте хубаво и увеличете малко огъня за минутка, след което налейте топла или гореща вода в пропорция каквато изисква оризът, който използвате (около 2.5 части течност на 1 част ориз).
Посолете и оставете да закъкри, след това намалете огъня на умерен до слаб и варете 17 минути под капак.
Оризчето трябва да остане с малко течност и вид подобен на ризото - с цели разделени и неслепнали оризови зрънца. Хубаво е зърната да са леко твърди, защото за минутки допълнително ще си поемат от течността и ще омекнат точно толкова, колкото трябва. Ако го направите добре сварен, малко след това би заприличал на каша.
Сервирайте веднага с пресни босилекови листа и се насладете на лесна, икономична и вкусна гозба, която ще имате на трапезата си за само 30 минути.
Добър апетит.