Солунски гевречета (Koulouria Thesalonikis)

28/06/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75070146791
"Най-вкусната улична закуска в Солун, опитайте и ще разберете защо всички ги хапват с апетит "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо556
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • суха мая - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л., кристал
  • хладка вода - 380 мл
  • брашно - 300 г бяло
  • черно брашно - 300 г по избор
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 60 мл
  • сусам - около 150 г
  • вода - 500 мл
  • мед - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Работи се с миксер, но може тестото да се измеси и на ръка.

В купата на миксера се изсипва маята и захарта, добавя се и хладката вода. Оставя се да шупне за около 10-15 мин.

Брашната и солта се разбъркват и се добавят на две-три порции към маята в купата на миксера. Замесва се тесто на слаба степен и се налива зехтинът на струйка. Омесва се гладко тесто, ако е необходимо, може да се добавят 1 до 3 с.л. вода или докато се отдели от стените на купата. Изважда се и се поставя в леко намаслена купа със зехтин да втаса за около 1 час.

Още в началото на загряването на фурната се поставя празна метална купа на дъното ѝ, за да се сгорещи, а при поставянето на гевреците се налива вода, за да се създаде влага от парата.

В плоска чиния се изсипва сусамът.

В топлата вода се разтваря медът.

Втасалото тесто се дели на 10 равни части, около 100 г всяко парче тесто, и всяко се разточва с ръце на фитил около 30 - 35 см. Ако тестото случайно лепи по плота, не би трябвало да лепи, то се намазва леко със зехтин, не се добавя повече брашно от указаното по рецепта.

Оформя се въженце, което се залепя в края. Може и да се усукват, по избор е.

Всяко геврече се потопява в медената вода, а след това в чинията със сусам, овалват се. Подреждат се в тавата.

Пече се на 200 градуса за около 15-20 мин, а тези, които са пресукани - за малко повече.

Поднасят се с плодове, зехтин, сладко по избор е.

Източник: Dimitra`s Cooking

Солунското геврече е една от най-разпространени улични закуски. Почти няма човек, който да се е разходил до Солун и да не си е купил от тези разкошни малки евтини гевреци. Въпреки че е залял Солун, той е разпространен навсякъде из Гърция. Може да се приготви само от бяло брашно, смес от два вида - бяло и черно, пълнозърнесто, със сусам или без, с тахан или др.

Рецептата е лесна - от брашно, вода, мая, малко захар и малко мед и може да се похапва по всяко време, докато се разхождаме из улиците на Солун. Много от гърците го купуват за обяд и го съчетават с плод, малко зехтин с балсамико или парче сирене. Единствената тайната на това вкусно геврече е в качественият сусам.

Класическият геврек е започнал да се прави в Солун от гръцките бежанци от Мала Азия през 1923 г. Те донесли със себе си гевреците и в началото ги предлагали в големи тави, които разнасяли на главите си.

Гевречето не е регистрирано, но основно се свързва със Солун, защото историята му започва още от времето на Византийската империя.

Традицията му за приготвяне е и до днес, тя е почти непроменена, предлага се също и в Турция, под името Солунски геврек. Гевреци могат да се видят както по централните улици в Солун, така и по плажа - било в кошници или зад стъклени витрини.

Гевречето се работи бързо, не е трудоемко, ползвала съм два вида брашна. Късовете тесто са по 100 г всяко, но за да се получат още по-хрупкави, може да са с по-малко тесто от 100 г всяко, за да се получат още по-тънки, като се увеличи и бройката на гевреците.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Добър апетит!
Добър апетит!
28.06.2018 20:06
Уникален кулинар! Всичките ти гозби са не просто гозби, а истински шедьоври!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв