Начин на приготвяне
Букатините се сваряват в подсолена вода по указанията на опаковката. След това се изплакват със студена вода за да спре процесът на варене.
Докато се вари пастата, се приготвя сосът. За целта в тиган със сгорещена мазнина се запържват нарязаните на ситно лък, чесън и морков. Щом омекнат, към тях се прибавя каймата. Желателно е да е телешка. Разбърква се и се пържи, докато стане на трохи.
Прибавя се червеното вино и след като се поизпари, се прибавят доматите, които е необходимо първо да пасираме. Сосът се подправя със сол и малко захар (за да се убие киселинността на доматите) и се оставя да се готви до сгъстяването му. Накрая се прибавят босилек и риган на вкус (сухи или пресни).
Сварените букатини се сервират полети със сос и настърган пармезан.