Тази рецепта коментираха

Анонимен
ММ
ММ
Гюзлеми в различните краища наричат различни неща: баба ми правеше едни "гюзлеми", подобни на мекички със сирене, пържени и приличаха на малки възглавнички; в други краища, обаче гюзлеми наричат точно това, което е на снимката - с тънки разточени или дърпани кори, слага се сирене, сгъва се и се пече на сач и става изключително вкусно /яла съм такива много пъти в Бяла, варненско, но и в София предлагат "гюзлеми на сач", обаче не съм опитвала и не знам дали са точно същите/. Така или иначе няма смисъл да спорите - мисля, че рецептата е точно за това, което е на снимката и това Е гюзлеми.
04.09.2013 16:15
1
vene
vene
Гюзлеми наистина се пържи и се слага плънка!Внашия край/великотърновски/не се слага мляко асе прави с вода.
02.09.2013 11:26
2
1
aro
aro
поне вижте какжо е
02.09.2013 10:51
1
1
Тони
Тони
Добре де, показват ви нещо и вместо да пробвате и да се наслаждавате, вие започвате да спорите кое как се казвало, как се приготвяло. Мислите ли, че някой го интересува как се казва, ако е вкусно и сполучливо? Като ви се спори, спорете другаде, не разваляйте удоволствието на останалите!
23.08.2013 23:59
4
Ваня
Ваня
Гюзлемито се пече на сач или на плоча, не се пържи.И никакви варени яйца не се слагат в тестото.
18.08.2013 12:41
6
1
Tatyana
Tatyana
определено не е гюзлеми
05.08.2013 15:36
Пламена Каябашлиева
Пламена Каябашлиева
Преди години като малки баба ми и сестра и ни водеха за ваканциите на едно балканско селце всичките братовчедки . Там се готвеха всякакви традиционни закуски и манджички . Гюзлемите които ни правеха се сещам че нямаха плънка , печаха се на плочата на печка на дърва , после всички се заливат с прясно мляко в дълбок съд и се оставят докато го попият напълно .
05.08.2013 14:54
1
1
Покажи всички подкоментари
Martin
Martin
Оригиналното се пече на сач доколкото знам... това което сте показали не знам за къде е оригинално..
05.08.2013 14:44
някой си
някой си

оригинална рецепта за гюзлеме
29.07.2013 21:04
някой си
някой си
Това не е гюзлема категорично. Нито се прави квадратна оригиналната гюзлема нито се пържи. Някакви измислици сте сложили тук
29.07.2013 21:01
2
1
1
Покажи всички подкоментари
боби
боби
потекоха ми лигите
28.07.2013 11:42
Шона
Шона
Няма значение как се казва. Всичко направено с плънка от яйца и сирене наподобява на баничка, а пък има и кори. Моля Ви не използвайте форума за да спорите, коя дума как се пише и колко правописни грешки има. А що се отнася за наименованията на ястията от различните райони на България има случаи, че в съседното село има друго име.
27.07.2013 22:28
2
Иванов
Иванов
По нашият добруджански край се казват кръстачки и се пържат в свинска мас.
27.07.2013 21:41
2
1
Покажи всички подкоментари
Милена
Милена
Това са базлами и са чудесни, просто уникални. Гюзлеметата се пекат на сач. Базламите са от кухнята на бежанците от Одринска Тракия. Не пропущам да впечатля гостите си с базлами за закуска. Вкусът на базламите и гюзлеметата е много различен.
18.07.2013 19:00
1
Palloma
Palloma
Гюзлемите са турско ястие. Но плънката е просто...каймак.И не се пържат, а се пекат.
18.07.2013 11:41
1