Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с маслини и розмарин

Хляб с маслини и розмарин

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Хляб с маслини и розмарин1 / 2
26/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.

Необходими Продукти

  • мая - 30 г, прясна или 2 пакетчета (по 7 г) суха
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 1 1/2 ч.ч. (310 мл), топла
  • брашно - 5 1/3 ч.ч. (800 г), обикновено
  • брашно - 1 1/3 ч.ч. (200 г), пълнозърнесто
  • зехтин - 1/2 ч.ч. (125 мл)
  • маслини - 2 ч.ч., черни, без костилки
  • розмарин - 3 с..л., на ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 1/2 ч.ч. (125 мл) вода се разтварят маята и солта. Оставят се в страни за 15 мин. Пресяват се двата вида брашно в голяма купа. Размесва се кашицата с мая с останалата вода, за да се получи твърдо тесто.

Меси се докато тестото стане еластично и гладко. Оформя се на топка, слага се в намазнена купа и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса около 45 мин. на топло място. Пръстеновидна форма за печене с диаметър 30 см се маже с масло.

Омесва се отново тесто, като се слагат маслините и розмарина. Тестото се слага в приготвената форма за печене и се покрива отново с кърпата. Оставя се да втаса около 30 мин., докато удвои обема си.

Фурната предварително се загрява до 180 градуса. Пече се около 25-35 мин. - докато стане светлокафяв. Хлябът се оставя да изстива във формата за печене около 15 мин. Прехвърля се на подставка, за да изстине напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка: