Пататник

26/09/2010
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"Това ли е любимата ви рецепта от Родопската кухня?"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции5-6
Сготви+2 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо65 288
  • Преглеждания за месеца555
  • Преглеждания за седмицата372
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с настърганото на ситно сирене или кашкавал, прибавя се нарязаният ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън.

Обърква се и се прибавят сухият и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото, както и кравето масло. Сместта се обърква добре и се изсипва в намазнена тава.

Пататникът се пече в умерена фурна до лек загар отгоре, след което се разбърква с лъжица, залива се с чаша топла вода и се доизпича за още около 10 минути.

Пататникът се поднася топъл.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 8
4 5
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Мел
Мел
07.12.2013 18:21
Аз го правя като Ели.Слагам на дъното на подмазана тава 2 кори за баница и отгоре 2 кори и пека на 180 гр точно 1 час Става чуден-няма вода , няма чесъни и магданози.Оригиналната рецепта е с джоджън
10
2
desaev
desaev
14.11.2013 19:14
Стига сте натягали Ефроска, като знаете как се прави пататник толкова добре, какво гледате рецепти. Всеки има вкус и моделира рецептите спрямо него. Съобразявайте се с това, не е нужно да ядем само един вид пататник!
7
3
Ели
Ели
19.08.2013 15:54
Оригиналния пататник се приготвя от настъргани картофи, глава лук, едно яйце и джоджен и сирене или извара. В Родопите когато е пост не се слага сирене или извара. Всичко това се разбърква и се слага в тиган с незалепващо покритие с малко сгорещено олио, пече се и обръща на капак като стане коричка.След като се обърне се поставя повече мазнина, най-добре масло отгоре, то си попива. Като стане коричка и от втората страна е готов за консумация. Никаква вода, магданоз или чесън, тава не е родопски пататник, а то само там се прави това ястие.
15
3

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти