неделя, 23 ноември

Пататник

Публикувана от:
Видяно: 30 525 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Зеленчукови ястия
Рецепта за Пататник
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции5-6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г, може и сирене
  • мазнина - 2 с.л. растителна
  • лук - 1 глава
  • масло - 2 с.л. краве
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен

Приготвяне на Пататник

Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с настърганото на ситно сирене или кашкавал, прибавя се нарязаният ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън.

Обърква се и се прибавят сухият и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото, както и кравето масло. Сместта се обърква добре и се изсипва в намазнена тава.

Пататникът се пече в умерена фурна до лек загар отгоре, след което се разбърква с лъжица, залива се с чаша топла вода и се доизпича за още около 10 минути.

Пататникът се поднася топъл.

4.0 от 20 Гласа

Отзиви (7)

  • 2
    1
    Отговор
    Мел

    2013-12-07, Оценка 5 от 5 за Пататник

    Аз го правя като Ели.Слагам на дъното на подмазана тава 2 кори за баница и отгоре 2 кори и пека на 180 гр точно 1 час Става чуден-няма вода , няма чесъни и магданози.Оригиналната рецепта е с джоджън
  • 5
    0
    Отговор
    desaev

    2013-11-14, Оценка 5 от 5 за Пататник

    Стига сте натягали Ефроска, като знаете как се прави пататник толкова добре, какво гледате рецепти. Всеки има вкус и моделира рецептите спрямо него. Съобразявайте се с това, не е нужно да ядем само един вид пататник!
  • 4
    0
    Отговор
    Ели

    2013-08-19, Оценка 3 от 5 за Пататник

    Оригиналния пататник се приготвя от настъргани картофи, глава лук, едно яйце и джоджен и сирене или извара. В Родопите когато е пост не се слага сирене или извара. Всичко това се разбърква и се слага в тиган с незалепващо покритие с малко сгорещено олио, пече се и обръща на капак като стане коричка.След като се обърне се поставя повече мазнина, най-добре масло отгоре, то си попива. Като стане коричка и от втората страна е готов за консумация. Никаква вода, магданоз или чесън, тава не е родопски пататник, а то само там се прави това ястие.
  • 2
    0
    Отговор
    Witch
    Witch

    2013-08-19, Оценка 5 от 5 за Пататник

    Колкото готвачи - толкова и рецепти. Ефросия е предложила нейната интерпретация на пататник, която, уверяваме ви, е много вкусна и ароматна.

    Опитайте и ще останете очаровани.
  • 0
    2
    Отговор
    Елена

    2013-08-19, Оценка 3 от 5 за Пататник

    Каква вода,какъв магданоз и чесън?!Рецептата е тотално сбъркана.
  • 0
    0
    Отговор
    симона

    2013-07-26, Оценка 3 от 5 за Пататник

    на пататник задължително се слага джоджен,и то сух
  • 0
    0
    Отговор
    учуден

    2011-04-30, Оценка 4 от 5 за Пататник

    Ефроске, каква е тая вода, бе мила ?

Вкусна и уникална рецепта за Пататник. Не намерихте това което търсите? Прелисти другите ни специалитети за Пататник. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Пататник в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.