Пататник

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
26/09/2010
"Това ли е любимата ви рецепта от Родопската кухня?"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции5-6
Сготви+2 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо58 935
  • Преглеждания за месеца1382
  • Преглеждания за седмицата86
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г, може и сирене
  • мазнина - 2 с.л. растителна
  • лук - 1 глава
  • масло - 2 с.л. краве
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен

Приготвяне на Пататник

Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с настърганото на ситно сирене или кашкавал, прибавя се нарязаният ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън.

Обърква се и се прибавят сухият и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото, както и кравето масло. Сместта се обърква добре и се изсипва в намазнена тава.

Пататникът се пече в умерена фурна до лек загар отгоре, след което се разбърква с лъжица, залива се с чаша топла вода и се доизпича за още около 10 минути.

Пататникът се поднася топъл.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4
Общо 20 гласували
5 8
4 5
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мел
07.12.2013 18:21
Аз го правя като Ели.Слагам на дъното на подмазана тава 2 кори за баница и отгоре 2 кори и пека на 180 гр точно 1 час Става чуден-няма вода , няма чесъни и магданози.Оригиналната рецепта е с джоджън
6
2
desaev
14.11.2013 19:14
Стига сте натягали Ефроска, като знаете как се прави пататник толкова добре, какво гледате рецепти. Всеки има вкус и моделира рецептите спрямо него. Съобразявайте се с това, не е нужно да ядем само един вид пататник!
5
3
Ели
19.08.2013 15:54
Оригиналния пататник се приготвя от настъргани картофи, глава лук, едно яйце и джоджен и сирене или извара. В Родопите когато е пост не се слага сирене или извара. Всичко това се разбърква и се слага в тиган с незалепващо покритие с малко сгорещено олио, пече се и обръща на капак като стане коричка.След като се обърне се поставя повече мазнина, най-добре масло отгоре, то си попива. Като стане коричка и от втората страна е готов за консумация. Никаква вода, магданоз или чесън, тава не е родопски пататник, а то само там се прави това ястие.
11
2
Ирена
Ирена
19.08.2013 14:58
Колкото готвачи - толкова и рецепти. Ефросия е предложила нейната интерпретация на пататник, която, уверяваме ви, е много вкусна и ароматна.

Опитайте и ще останете очаровани.
3
2
Елена
19.08.2013 12:06
Каква вода,какъв магданоз и чесън?!Рецептата е тотално сбъркана.
2
2
симона
26.07.2013 16:59
на пататник задължително се слага джоджен,и то сух
2
0
учуден
30.04.2011 19:09
Ефроске, каква е тая вода, бе мила ?
3
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с