Имамбаялдъ

Катя Лулчеваот Катя ЛулчеваНовак
05/10/2011
"Невероятна вкусна рецепта за приготвяне на традиционното турско ястие Имамбаялдъ. Ще си оближете пръстите"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо90 929
  • Преглеждания за месеца2085
  • Преглеждания за седмицата120
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • патладжани - 5 бр. средно големи
  • лук - 4 глави кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 глави
  • домати - 5 бр. червени
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус

Приготвяне

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер. Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Съвет: По-вкусни за консумация са студени.

Малко предистория, за тези които не знаят откъде идва наименованието "имамбаялдъ":

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак - пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че той изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: "Имам - баялдъ! ", което означавало "имамът- в несвяст! ".

Смята се, че заради тази реплика, ястието носи това име. Не претендирам за абсолютна точност на събитието, но на времето така съм го прочела някъде, и така съм го запомнила.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 19
4 0
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
милко
милко
02.03.2015 19:57
Това е изключително просто и вкусно ястие ,ако е набравено добре наистина може да баялдиса човек от ядене ,но става хубаво само с пресни градински зеленчуци ,със хубав патладжан ,не от този дървения ,с сочни градински домати ,с тези твърдите ,пластмасовите нищо не става ,ако човек има възможност на село или със селски домашни зеленчуци да го сготви наистина ще баялдиса от ядене ,това за мен е една от най вкусните постни манджи през лятото.
6
1
Ани
Ани
01.10.2014 10:58
без лук е по-хубаво и без пържене,иначе има вкус на манджа
0
10
милко
милко
02.03.2015 20:02
Съжалявам Ани но имамбаялдъ без лук не става ,просто няма да е имамбаялдъ ,именно лука и чесъна го правят толкова вкусно това кулинарно бижу.
13
1
Коментатор
Коментатор
18.03.2013 22:59
Имамът е баялдисал.
6
1
Станислав
Станислав
06.03.2013 11:48
Старата рецепта на баба ми за имамбаялдъ беше следната.Обелвате на ленти патладжаните.Отрязвате капаче и издълбавате като лодки зеленчуците,натривате със сол и оставяте за около час в тавичка да се отцеди кафявият горчив сок.Вътрешността изстисквате и задушавате.Отделно задушавате нарязани моркови,лук,чесът и задължително много целина.Сгъстявате домати.Запържвате от всички страни отцедените патладжани и пълните със задушените зеленчуци и много магданоз.Поставяте напълнените патладжани в тавичка и ги покривате с капачето.Цялото ястие поливате обилно с доматен сгъстен сос и зехтин.Печете на умерена фурна около час и наистина е едно от най-вкусните!!!
12
1
Мария
Мария
02.03.2015 20:07
Да това е истината ,само за целината не знам ,и ако се прави със зеленчуците от двора на баба ти ще баялдисаш от ядене.Просто няма по вкусно нещо.
5
0

Най-популярните рецепти от категорията

Свързани Рецепти

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с