Имамбаялдъ

05/10/2011
Катя Лулчеваот Катя ЛулчеваНовак
"Невероятна вкусна рецепта за приготвяне на традиционното турско ястие Имамбаялдъ. Ще си оближете пръстите"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо93 417
  • Преглеждания за месеца149
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер. Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Съвет: По-вкусни за консумация са студени.

Малко предистория, за тези които не знаят откъде идва наименованието "имамбаялдъ":

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак - пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че той изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: "Имам - баялдъ! ", което означавало "имамът- в несвяст! ".

Смята се, че заради тази реплика, ястието носи това име. Не претендирам за абсолютна точност на събитието, но на времето така съм го прочела някъде, и така съм го запомнила.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 19
4 0
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

милко
милко
02.03.2015 19:57
Това е изключително просто и вкусно ястие ,ако е набравено добре наистина може да баялдиса човек от ядене ,но става хубаво само с пресни градински зеленчуци ,със хубав патладжан ,не от този дървения ,с сочни градински домати ,с тези твърдите ,пластмасовите нищо не става ,ако човек има възможност на село или със селски домашни зеленчуци да го сготви наистина ще баялдиса от ядене ,това за мен е една от най вкусните постни манджи през лятото.
6
1
Ани
Ани
01.10.2014 10:58
без лук е по-хубаво и без пържене,иначе има вкус на манджа
0
11
милко
милко
02.03.2015 20:02
Съжалявам Ани но имамбаялдъ без лук не става ,просто няма да е имамбаялдъ ,именно лука и чесъна го правят толкова вкусно това кулинарно бижу.
14
1
Коментатор
Коментатор
18.03.2013 22:59
Имамът е баялдисал.
6
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти