Начин на приготвяне
В дълбок съд, в който ще се замесва тестото, се изсипва брашното. Прави се кладенче и се прибавят маята, захар, сол, леко затоплено прясно мляко и всички посочени по-горе мазнини - по една лъжичка мас, масло, маргарин, зехтин и олио. Замесва се средно твърдо тесто и се оставя 10-15 минути да почива.
През това време се заемаме да приготвим плънката. На тиган за много кратко време леко пръжваме накълцаните сланинка, бекон, праз лук, прибавяме сварения ориз, сушените домати, щипка млян черен пипер и много копър!
От тестото се правят топки с еднаква големина. На дланта сплескваме леко и във всяка се поставя по една голяма супена лъжица от плънката (трябва да поизстине преди това! ). Внимателно завиваме и оформяме телцето на прасенцето - не трябва да има пукнатини, за да не излезе плънката при печенето. С вода залепваме ушичките, зурличката и опашчицата.
За очички и на зурличката внимателно забождаме зрънца черен пипер. Подреждат се в тава, върху хартия за печене и на разстояние едно от друго. Оставяме на топло да втасват за 15-20 минути.
Намазват се с разбити жълтък и с по няколко капки зехтин и прясно мляко. Пекат се в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.
Сланинката се нарязва на хапки или лентички, поръсва се с едро смлян леко лютив червен пипер и с клечки за зъби (аз това съм използвала) се правят мини шишчета. За декорация - листа от айсберг, праз лук, морков.
Крайният резултат е една ефектна и вкусна композиция!
Коментари