Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Домашно хлебче с черно брашно

Домашно хлебче с черно брашно

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7178k2k12k5
Домашно хлебче с черно брашно
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
07/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусно и красиво - вижте как да накарате всички комшийки да ви завидят за вкусната питка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 350 г (черно La Grande Famiglia)
  • брашно - 150 г бяло ( + 100 г за поръсване и доомесване)
  • мая - 7 г суха
  • вода - 280 - 300 мл хладка
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно в съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и постепенно добавяйте по малко от водата и замесвайте до пълното ѝ поемане.

Смесете всичко, така че продуктите да се споят и да образуват гладко тесто. Ако е нужно добавете още малко вода или брашно и месете в продължение на 15 минути.

Оформете готовото тесто на топка, покрийте с фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои обема си.

Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре както тези, които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много.

Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само черно брашно, текстурата на хляба ще стане по-сбита, влажна и аз лично предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутенът в него и да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.

Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В моя случай направих разрезите във форма на листенца цвете.

Брашното, с което се поръсва отгоре, прави коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които правим са по видими.

Сложете хлебчето в загрята фурна на 170 градуса и запечете за около 50 минути, като го наблюдавайте след 30-тата минута.

Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути, след това разрежете на филии или разчупете на парчета.

Домашното хлебче с черно брашно е много сполучливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
510
41
30
20
10
Дай твоята оценка: