Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Вкусна баклава

Вкусна баклава

ПресиянаПресияна
Новак
996409
Вкусна баклава1 / 4
04/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
20
"Нали знаете какво е най-трудното при приготвяне на баклава? Да изчакате цяло денонощие да се напои хубаво със сироп, преди да я нападнете!"

Необходими Продукти

  • кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч. краве
  • За плънката
  • орехи - 2 ч.ч. счукани
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
  • За сиропа
  • захар - 1 килограм
  • вода - 1 литър
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Корите се разделят на три пласта. След първият пласт се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата.

Подреждат се вторият пласт кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така подготвената баклава се нарязва на парчета според вкуса и уменията на домакинята.

Залива се с врящата мазнина. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се определя по желание (по-препечени или по-бледи).

Изпечената баклава се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е приготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена точно преди заливането. Вече залятата баклава се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
524
47
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Planner Mia
Planner Mia
Баклавата стана страхотна. Не използвах грис и нямах достатъчно орехи, затова добавих смлени бадеми и използвах само краве масло вместо олио. Благодаря за рецептата.
24.12.2018 19:20
софиа
софиа
стана вкусна
23.12.2014 22:58
1
Поли
Поли
Може ли някой да ми отговори, защо баклавата ми става жилава и твърда, не знам къде греша, може би защото не я покривам, но моя колежка я покрива и нейната става жилава .
10.12.2013 12:17
9
3
2
Покажи всички подкоментари
Червена каркулка
Червена каркулка
хелуин мина-може ли без кръв и страхотии
14.11.2013 16:38
1
Пресияна
Пресияна
баклавата се оставя да престои едно денонощие за да изстине но ако искаш може и за по-малко време да я оставиш (докато изстине) а за престояването след сиропирането се оставя цялата нощ за да може да поеме сиропа
05.04.2013 20:14
2
1
eva
eva
Рецептата изглежда лесна и хубава, но защо трябва да се оставя да престои баклавата след печене и след заливане със сиропа?
02.04.2013 15:00
2
1
Покажи всички подкоментари