Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сполучливи и леки козунаци

Сполучливи и леки козунаци

Сполучливи и леки козунаци1 / 2
21/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
300 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 5 кг
  • мая - 120 г
  • яйца - 30 бр.
  • прясно мляко - 1 и 1/4 л
  • захар - 1 и 1/4 кг
  • масло - 1 кг
  • ракия - 6 с.л.
  • ванилия - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка дълбока тенджера размиваме маята с 300 мл гладко прясно мляко и прибавяме толкова брашно, че да получим умерено гъста кашица. Не прибавяме захар и сол, за да втаса по-бързо. Покриваме маята с капак и я оставяме на топло място да втаса.

Отсяваме брашното и правим в средата кладенче, в което слагаме 1 ч.л. сол. В тенджера счупваме яйцата. Прибавяме захарта, останалото мляко, ванилията и разбиваме добре сместа. Щом втаса маята, изсипваме я в брашното.

Изсипваме и яйчената смес и замесваме тестото, което обработваме, като от време на време топим ръцете си в разтопената и леко затоплена мазнина. Месим тестото, без да го бием силно, а като го разтегляме встрани. Месенето продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да се отделя от съда.

Прибираме тестото, покриваме го с чиста хартия и отгоре слагаме лека вълнена покривка. Най - добре и бързо втасва, сложено в памет, постлан с чист, поръсен с брашно чаршаф. Държим тестото на топло, докато втаса.

Тестото е втасалото, щом увеличи около три пъти обема си. Разделяме тестото на части според броя на козунаците, които ще приготвим. Готовите козунаци поставяме във форми, намазани с масло. Съобразяваме тестото да заеме малко повече от половината на съда.

Оставяме ги така приготвени да втасат на топло, след което ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем козунаците в началото в силна, а после в умерена фурна. Изваждаме ги от формите още докато са топли.

Прибираме ги, след като изстинат напълно. Запазват се меки и пресни за по - дълго време, ако ги държим на хладно място. Козунаците, които се държат на топло, изсъхват бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: