правя го по следният начин; оформят се парчетата и се слагат в саламура на 1л вода 150гр. морска сол кисне се 24 часа и се нанизва на връвта оставя се да се изцеди. вчеша слагам чер червен пипер сминдух чимен кимион млян разбърквам го с вино до бозяна смес и нанасям или зелени подправки кимион и чимен. счуква се чесън и се намазва първо с чесън после с обърканите подправки и се слага да съхне. след 3-4 дни тънките парчета са годни за консумация
02.02.2014 22:14
14
2
Илиян Ликов
Здравейте!!!
Да споделя и аз какво направих преди Нова година.
Взех 2 бр.свински рибици/карета/.Затрупах ги хубаво в сол и престояха около 30 часа,след това 3 часа на ТЕЧАЩА вода в тенджерата.След подсушаване ги намазах със смес от:червен пипер,черен пипер,чимен,чубрица,счукан чесън,около 50 мл червено вино и вода,за да се получи кашеста смес.След 2 дни под стрехата ги сложих за 12 часа между две дъски,за да се сплескат до 2-3 см дебелина.След това отново на проветриво и сенчесто място.След 2 седмици бяха готови за замезване с виното.
Вторият опит беше почти същата процедура,но 48 часа в сол и обмазване със суха смес от същите съставки плюс лют пипер,но без чесън и същата схема на сушене.
Изводите:
1.Малко ми е солено говоря за опит 2
2.И двете проби стават за консумация и то без да се правят компромиси.
3.Удоволствието,че сам си си приготвил мезето е незаменимо пред това да си го купиш готово от магазина.
4.Съотношението на подправките е по предпочитание,аз съм привърженик на по-пикантното.
Стана много дълго съжалявам!!!
02.02.2014 19:57
17
2
Дидо
Аз купувам винаги цял бут 5-6кг минимум,не го режа а го разфасовам по мускулите,има 2 големи мускула тях ги правя по малки,после в кофа или леген ред месо обилно поръсено с морска сол,последния ред обилно покрит със сол,седи 7 дена без да се маха течността,измивам го и го връщам в кофата като правя саламура от вода по вкуса на моето семейство(малко по солено от това което ядем) стига му една вечер да стои(солеността се изравнява по този начин),отцеждам го 2-3 часа и си правя с вино паста от подправки и много малко захар за запазване на цвета,ако я натупате с сухи подправки има опасност да залепне дебел слои които после да остъргвате при яденето и.Подправка има готова за пастърма по магазините но аз си правя моя с чесан(смачкан на каша)черен пипер млян,кимион,червен пипер,чубрица,малко индийско орехче и готова подправка за барбекю и скара на пикантина,съхне различно според дневните температури така че го проверявам всяка вечер на пипане колко е сухо вътре,сушите докато си прецените как ви се яде и нещо много важно на проветриво и сенчесто място го закачете че при по топли дни слънцето причинява една суха кора която е неприятна защото ще запечата месото и става сухо от вън и мокро вътре.Е надявам се да съм бил и аз полезен на някого,Приятно мезене и наздраве.
17.12.2013 22:26
24
1
Майстора
ДИЛЕТАНТ
28.10.2013 04:36
3
1
Неголям разбирач
3 дни в сол 3 часа на течаща вода 3 денонощия през ноща вънка през деня в къщи и после в някой прочетен вестник в хладилника.Има готова подправка за кайзер.Мисля че 1 пакетче става за около 5 килца месце,ама пак зависи от предпочитанията.След като си я приберете в хладилничето може да си хапвате,кой с каквото си пойска,ама важното е ножчето дето се реже да е остро
22.10.2013 20:10
10
1
любител
след 12 дни в сол,изплакване и сушене 1 месец
ще гризем много солена полиуретанова подметка
30.12.2012 19:56
30
2
В
С тази рецепта ще ядете само сол! Повече от 5-7 дни в сол няма смисъл и по-важното изкиснете добре месото в водата след като го махнете от солта- поне 5-6 часа!
Да споделя и аз какво направих преди Нова година.
Взех 2 бр.свински рибици/карета/.Затрупах ги хубаво в сол и престояха около 30 часа,след това 3 часа на ТЕЧАЩА вода в тенджерата.След подсушаване ги намазах със смес от:червен пипер,черен пипер,чимен,чубрица,счукан чесън,около 50 мл червено вино и вода,за да се получи кашеста смес.След 2 дни под стрехата ги сложих за 12 часа между две дъски,за да се сплескат до 2-3 см дебелина.След това отново на проветриво и сенчесто място.След 2 седмици бяха готови за замезване с виното.
Вторият опит беше почти същата процедура,но 48 часа в сол и обмазване със суха смес от същите съставки плюс лют пипер,но без чесън и същата схема на сушене.
Изводите:
1.Малко ми е солено говоря за опит 2
2.И двете проби стават за консумация и то без да се правят компромиси.
3.Удоволствието,че сам си си приготвил мезето е незаменимо пред това да си го купиш готово от магазина.
4.Съотношението на подправките е по предпочитание,аз съм привърженик на по-пикантното.
Стана много дълго съжалявам!!!
ще гризем много солена полиуретанова подметка