Името “карбонара“ произлиза от карбоне т.с. въглища, затова трябва да има много чер пипер. Може би в някой места в Иалия да се използва сметана (аз незнам това), но оригиналната рецепта не е така. Варят се спагетите, в купата се разбиват жълтъците или цели яица с черния пипер и кашкавала. Оцеждате спагетите добре и веднага още горщи ги прибавяте в сместа. Разбърквате много добре. Яицето се “сварява“ от топлината на спагетите и се форма салцина. Да ви е сладко! Изглежда лесно, но е една от най-трудните рецепти...
24.03.2013 21:49
4
1
Дани
Вярно, че името произлиза от думата въглища, но изобщо няма връзка с черния пипер. Той не се слага за да стане ястието черно и да напомня за въглища, а по съвсем проста причина - да го овкуси. Каквото е и предназначението на черния пипер. Кой, колко ще сложи е въпрос на вкус. А се наричат карбонара защото са ги приготвяли миньорите в северна Италия, като ястие за което не са нужни много средства. Разбираемо, хората не са били заможни. Спагетите на въглищарите.
18.12.2017 14:38
1
555n
Рецептата е супер. Спагтетите се получиха. ЕДинствено добавих малко повечко вода, а не 50-60 мл както е записано.
22.03.2013 08:30
Генов
"Лукът не ми пасва точно на тази рецепта",напълно съм съгласен...Карбонара без сметана не съм правил и не мога да си го представя даже,струва ми се че ще бъдат сухи.Бих коригирал .. сварените спагетите се прибавят веднага след сметаната, за да може при сгъстяването им да поемат от соса и да са по-вкусни.Пармезанът се слага след като са готови,ако се прибави докато е на котлона става на "дъвка".Главния готвач в ресторанта, в който работех на о.Санторини прибавяше и лъжица коняк, за да не се усеща миризмата на жълтъка.
22.02.2013 18:22
1
1
таня
Станаха супер щом и моят мъж ги яде а тои попринцип да не види спагетино тези определено ни допаднаха евала
19.01.2013 18:31
Илияна Апостолова
При запържените лук и бекон. Не можете ли да четете- 3-ти абзац, 1-во изречение.
08.01.2013 17:14
she
Неразбрах къде се слага сметаната?
08.01.2013 16:22
Софи
Много вкусни станаха, слагам малко повече сметана и стават супер.
29.12.2012 16:15
Диди
Запържва се бекон с малко лук, чер пипер и се оставя на страна. Сваряват се макароните и след като се отцедат от водата се прибавят към бекона и лука. Загряват се и се добавят 2 разбити яйца и тигана се маха веднага от огъня, като същевременно се продължава да се разбъркват спагетите. Целта е не да са пържени, а да бъдат като крем. Така се правят в Италия и не се слага сметана, нито босилек.
22.12.2012 17:35
6
Ивончето
Довечера ще я пробвам, няма как да не стане супер вкусно
22.12.2012 11:26
заместника....
всичко е неред,но спагетите са много!100 грама не сварени спагети са напълно достатъчни за един човек да се нахрани,а тази смета е точно за тези 100 грама спагети.Тя се сгъстява бързо и ако прекалите.... виждате резултата :)
29.11.2012 12:12
2
Шушита
Станаха много вкусни. Изобщо не са сухи като сложиш малко вода и следваш рецептата!
26.10.2012 23:42
Стефи
Рецептата е идеална! Малко на око слагах някои от продуктите, но съотношението спазих. Наистина превъзходен сос се получи, тази вечер повторно ще готвя Карбонара :) Благодаря за рецептата!
14.10.2012 21:14
1
пупу
МНООООГО сухи станаха, преседнаха ми. Изпих толкова много бира и още са ми на гърлото :D
08.10.2012 22:39
emi
в оригиналната рецепта не се слага сметана. останалото е ок
26.09.2012 16:34
1
2
bbb
спагите карбонара не се правят със сметана....
11.09.2012 12:43
1
Жени
За колко души е рецептата?
10.09.2012 19:08
Здравко
аз ги правя и с лук, и с чесън :))
24.08.2012 13:01
1
Valentina
Аз правя същите, но не слагам лук, а чесън. Според мен става по-добре. Лукът не ми пасва точно на тази рецепта.
23.08.2012 23:57
1
Мартин
Станаха супер! Сосът го направих само с лук, свински гърди и сметана(нямах яйца), но въпреки това стана супер :) Другият път по-добре ! :P
Тази рецепта коментираха
Подобни рецепти
Последно Коментирани