Всички видове капами, в които има кисело зеле, са всъщност кисело зеле с месо. Манджурляк. Киселото зеле е доминантно, като вкус и аромат, и различните видове меса и наденици напълно се обезсмислят. Да, капамата е традиционна, но за мен е дивашка манджа, и то не евтина, в нея има пилешко, свинско, телешко, суджук... Предпочитам рецепти без зелето, което уеднаквява вкуса, а в гювеча да вкараме освен месата - гъбки, морковчета, подправки, които да подчертаят различния вкус на месата.
12.12.2023 20:06
20
19
2
Анонимен
Това твоето става обикновен гювеч! Манджурляк. Дивашка манджа! Ей, майсторе, всеки си има своя вкус и своите традиции. Някой може и яйца по панагюрски с тиквички да си приготви... Празник е, да бъдем добри!
21.12.2023 19:13
Анонимен
Може само със зелеви листа да разделите различните меса.Ред зелеви листа,редмесца и на фьното на гювече вашите зеленчуци по избор
21.12.2023 17:14
1
ВАНЯ КОКАРОВА
Май не разрешаваме да има разновидности в приготвянето на капама. В Разлог преди доста години ни нагостиха с подобна капама ,която описва авторката. В капамата имаше домашна наденица,домашна пушена сланина,домашен бански старец, сарми , пълнена кокошка.Месото беше домашно свинско и пръжки от бяла сланина. Имаше подправки и люти чушки.Капамата беше направена от най-възрастната жена баба Фиданка. Отмина времето когато ястията се правеха със строго определени неща. Нека да се правят традиционни,но да дадем път и на нови неща.
А капамата ,която се предлага е интересна и навярно вкусна.
А капамата ,която се предлага е интересна и навярно вкусна.