Начин на приготвяне
Тестото се разточва върху набрашнен плот. От тестото може да направите една голяма семейна пица или две по-малки.
Прехвърляме в намазаната с олио и поръсена с брашно тавичка.
Смесваме доматената паста с малко зехтин от консервата риба тон и намазваме пицата, като по края се оставя два пръста ръбче, което трябва да остане ненамазано.
Разпределяме равномерно върху пицата шунката на слайсове, рибата тон, нарязаните на едри парчета глави артишок, нарязваните на ленти киселите краставички и печените мариновани зелени чушки, настъргания кашкавал и целите маслини.
Поръсваме със стритите сухи подправки – риган и босилек на вкус, поливаме със струйка зехтин, останала от консервата риба тон и пъхаме пицата в предварително нагорещена на максимална температура фурна, на средна решетка и включен вентилатор.
Пече се до готовност, докато стане хрупкава по краищата – в моя случай около 15 минути, при температура на фурната 240 градуса.
Пицата се нарязва на порциони парчета и се сервира гореща с добре изстудена бира или бяло винце.
Пицата с артишок, риба тон и шунка е готова.