Начин на приготвяне
Мидите се почистват от пясъка, израстъците по черупките и водораслите с четка. Ако има счупени или отворени миди се изхвърлят.
Прехвърлят се в дълбок съд с вода, разбъркват се и щом покиснат малко се отцеждат, а водата се изхвърля.
Прецедените от водата миди се слагат в тенджерка на силен котлон, добавя се наситнената скилидка и зехтина. Тенджерата се захлупва с капак и се разклаща енергично, докато всички миди се отворят, но не повече от 4-5 минути. Ако има останали неотворени миди, се изхвърлят.
Сос Алфредо: В тиган към разтопеното масло се добавя сметаната, бърка се до хомогенизиране на сместа, след това се добавят жълтъците и се готвят за още 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се прясно настъргания Пармезан, ситно настърганата лимонена кора и пресен лимонов сок на вкус.
Мидите се прехвърлят в дълбока чиния и се заливат със соса Алфредо, след което се поръсват обилно с черен пипер.
Мидите със сос Алфредо са готови.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и другите ни рецепти за миди с черупките, миди с бяло вино или страхотни миди с ориз.