Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Кейкова форма, 20-22 см, намаслена и леко поръсена с брашно.
В купа се разбърква маята със 100 мл топла вода и 120 г брашно, добавя се и захарта. Оставя се да шупне за около 20 мин.
Добавя се яйцето, зехтинът и се размесва. Постепенно се прибавя и брашното и солта. Замесва се тесто за около 15 мин. Ако е необходимо може да се добави до 1 с. л. брашно. Оставя се да втаса в леко намаслена купа за 30 мин.
Междувременно се сваряват яйцата за около 10-13 мин. Охлаждат се и се обелват. Разполовяват се. Оставят се настрана. Двата вида чушки се почистват от семената и се нарязват на жулиени.
Моцарелата се настъргва на едро ренде.
Втасалото тесто се изважда и се поставя върху малко брашно, поръсва се и отгоре. Размесва се и се разточва с точилка на кръг по-голям от диаметъра на формата, така че тестото да виси от външните стени на формата. Взима се с ръце и се поставя върху формата и се прилепва към стените ѝ.
Намазва се обилно с доматеното пюре посредством четка. Разпределят се чушките по дъното на тестото, отгоре се разпределя настърганата моцарела и сварените яйца разделени на две. Посипва се с риган.
Разкъсва се тестото около коминчето на формата, така че то да се отвори и тестото да падне надолу, върху малка част от плънката. Страничното тесто което е извън формата се загръща навътре плътно върху плънката, като около коминчето се подпъхва навътре.
Затворената пица се намазва с разбито яйце. Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин. След като е готово изпечена се оставя във формата за 10 мин. и след това се обръща върху сервизна чиния. Разрязва се на големи тортени парчета. По избор се добавя и доматен сос.
Португалската пица с чушки, яйца и моцарела е много вкусна!
Източник: Saporito. tv