Начин на приготвяне
Брашното се пресява и смесва със захарта и солта. В купа се налива 250 мл от водата, 230 г от брашното и маята, смесват се добре и се оставят за около 4 часа покрити.
После маята се добавя в купата с брашното и се меси, добавят се другите 100 мл вода. Трябва да се получи лепкаво тесто, което се меси около 10-15 минути до еластично и меко тесто. Втасва, покрито да утрои обема си.
После се прави брашнена смес от вода и брашно на котлона до сгъстяване.
Втасалото тесто се слага в намазнена тава, разтяга се по тавата и с пръсти се правят бразди, отново втасва около 20-30 минути, правят се отново браздите с пръсти, за да не изчезнат, намазва със сместа от брашното с четка, без да се натиска.
Окончателно втасва около 20-30 минути.
Хлябът се пече в загрята на около 200°C фурна до златисто.
* По желание след изпичане плоският хляб се намазва с краве масло и поръсва с подправка по избор, като например самардала.
Въздушният арменски хляб с хрупкава коричка е готов!