Мусака с патладжани и пиле

17/07/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру10075123542
"Обявяваме това за най-вкусната мусака на света, а вие сте добре дошли да я опитате "
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо691
  • Преглеждания за месеца112
  • Преглеждания за седмицата111
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • патладжани - 2 бр. големи
  • пилешко месо - 500 г (от филе или бутчета)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, млян
  • кимион - 1/2 к.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 50 мл + за поръсване на патладжана
  • За заливка
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 250 - 300 г
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете патладжаните на дълго на филийки с дебелина около 4-5 мм. Сложете ги в съд със солена вода за 30 минутки да пуснат тъмният горчив сок. Пилешкото месо може да смелите на кайма или да наситните.

2. Накълцайте лука и чесъна, доматите нарежете на малки кубчета или настържете. Загрейте олиото и запържете лука за 4-5 минути, след което добавете чесъна и доматите и пържете още 3-4 минути.

3. Сложете наситненото пиле с червения пипер, малко сол, черен пипер, мащерката и кимионa. Бъркайте 2-3 минути на силен огън, за да се изпари течността и плънката да остане максимално гъстичка. Ако все пак остане течност /сосче/, отцедете го.

4. Отцедете и подсушете с кухненска хартия патладжаните и ги подредете в намаслена тавичка. Поръсете с малко сол и олио и изпечете за около 20 минутки в умерена фурна (180-190 градуса) .

5. Сглобете мусаката, като в тавичка нареждате пласт патладжани, пласт плънка до изчерпване на продуктите.

6. Залейте мусаката с разбитите яйца с киселото мляко, солта и черния пипер и пъхнете във фурната да се запече на 200 градуса до златиста коричка.

7. За завършек поръсете с настърган кашкавал и върнете за кратко във фурната, за да се разтопи.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар