Хляб от оризово и царевично брашно

19/07/2018
"Майсторски клас по приготвяне на хляб - готови ли сте да запишете рецептата "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 022
  • Преглеждания за месеца140
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • оризово брашно - 340 г (част от него може да е от пълнозърнест ориз)
  • царевично брашно - 100 г фино + за доизмесване
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 250 мл
  • зехтин - 35 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът се замесва с миксер с приставки за месене на тесто поради това, че тестото трябва да остане по-меко и ръчно би било трудно да се работи с него.

Ако нямате оризово брашно може да си смелите в блендер на висока мощност или в мелачка за кафе. За този хляб аз съм ползвала и малко брашно от кафяв/пълнозърнест ориз, което си смелих, но може и изцяло от бял ориз.

Освен мая ползваме и бакпулвер, което е странно, но така е по оригинална рецепта на Thermomix, адаптирана от мен и невероятно сполучлива.

Технологията е следната:

1. 200 мл от млякото се смесват със зехтина и се загряват на умерен огън до 80-90 градуса. Течността се изсипва в купата на миксера и към нея се пресява по-голямата част от оризовото брашно. Бърка се до кашичка 10 минути с приставките за тесто.

2. През това време се разтваря маята в леко затопленото останало мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне и се налива към първото тесто. Добавят се постепенно яйцето (разбито), солта, оцетът и останалото оризово брашно със царевичното.

Бъркането/месенето продължава още 4-5 минути, като към края се ръсва и бакпулверът и още брашно, ако е необходимо, до образуване на гъста каша или меко тесто.

3. Тестото се сипва в намаслена правоъгълна форма, приблизителни размери 13/25, и се оставя на топло да удвои обема си за около 30-40 минути.

4. Поставя се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до златиста коричка. Последните 10 минути фурната се намаля до 180 градуса.

5. Хлебчето се охлажда върху решетка и тогава се разрязва.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар