Начин на приготвяне
Пригответе кашичка от 100 г брашно, 100 мл от водата, маята и захарта. Оставете да шупне 5-7 минутки.
Препоръчително е да обработвате сместа за хляба с миксер с приставки за тесто, тъй като тестото за този хляб става силно лепкаво и рядко поради многото течност.
Към първото шупнало тесто налейте останалата вода и брашното със солта, пресявайки. Включете миксера да бърка 2 минути на скорост, подходяща за месене на тесто, след което го оставете да почине 10 минути. Повторете тази технология 3 пъти. (2 мин. месене, 10 мин. почивка.)
Оставете да втаса и удвои обема си и го изсипете на силно набрашнен плот, изстъргвайки с шпатула стените на купата, тъй като казахме - става много рядко.
Със обилно намазнени длани го сгънете, прихващайки краищата и сгъвайки към средата, подобно на плик. Следва почивка от 15 -20 минути и ново сгъване.
При последното, между пластовете, разпределете от пастата от сушени домати. Тя се приготвя, като доматите се накълцат на ситно и се смесват с малко зехтин и босилек.
Подредете отгоре маслинките, поръсете с брашно и прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене. Няма нужда да се стараете да придадете правилна форма, тъй като този хляб е характерен именно със своята неправилна форма или леко правоъгълна заради сгъването във форма на плик. Оставете да удвои отново обема си.
Загрейте фурната до 250 градуса без вентилатор. На дъното й поставете огнеупорна купичка с вода, която да генерира пара.
Печете хляба 15 минути на тази температура, след което намалете на 160 градуса и включете вентилатора за още около 15 минути или до суха клечка и златиста коричка.
Охладете върху решетка преди да нарежете.
Коментари