Постна содена питка с мая

24/07/2018
"Разкошна постна содена питка, в която за разкош сме сложили и мъъъъничко мая "
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 899
  • Преглеждания за месеца346
  • Преглеждания за седмицата69
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме пресято брашно, добавя се сода за хляб, суха мая, мед и сол. Налива се хладката вода и олио и с вилица се разбърква на гъста каша.

Когато стане трудно да се бърка, сипваме на плот, поръсен с брашно и месим средно меко тесто, да не лепне. Оставя се в купа, намазнена с олио, и покрито с фолио и кърпа да втаса за 40 минути на топло. Сега е топло време - става бързо.

Отделя се от тестото топче като кайсия за цветето в средата.

Останалото тесто се разделя на 12 равни топки и една по-голяма и леко сплескана като питка, поставена в центъра на тава 28-30 см. Топките се нареждат край центъра и с ножица се срязват отгоре.

С вилица се набожда питката в средата по краищата, намазва се с олио с четка и поръсваме семена.

Оставеното топче леко се притиска с пръсти да не е много заоблено.

С капачка се притиска в средата и с ножица се срязва на 8 части.

Краищата на получените листенца се притискат да се получи цвете и поставяме в средата на питката.

Печем в загрята фурна 180°C за 35 минути, като към края се намалява на 160°C да запази цвета си.

Добър апетит с топла постна содена пита с мая!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар