Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Кайма с патладжани в доматен сос

Кайма с патладжани в доматен сос

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Кайма с патладжани в доматен сос
Снимка: Диана Андрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Това според нас е перфектната три в едно комбинация - патладжани, кайма и доматен сос"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • кайма - 600 г
  • За доматения сос
  • домати - 830 мл цели от консерва
  • зехтин - 3 с.л. екстра върждин
  • лук - ½ ч.ч. ситно нарязан
  • чесън - 1 с.л. ситно нарязан
  • дафинов лист - 1 бр.
  • морска сол -
  • черен пипер
  • риган - 1 с.л. ситно нарязан пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пека патладжаните, задушавам ги и ги обелвам (оставям ги с дръжките). Отварям консервата домати и сипвам сока от нея в купа. Слагам доматите в отделна купа и ги намачквам с ръце.

Прехвърлям отделения сок в първата купа. Загрявам зехтин в тенджера на средно силен котлон. Слагам лук и го пържа около 2 минути при непрекъснато разбъркване.

Добавям чесъна и готвя докато покафенее. Добавям доматения сок и кипвам сместа. Варя докато се сгъсти, след което добавям намачканите домати, половин буркан вода, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Оставям соса леко да къкри и често го разбърквам.

Готов е когато се сгъсти и редуцира до 3 ½ ч. ч. течност. Изваждам дафиновия лист и изсипвам доматения сос в тавичка, в която по-късно ще пека и патладжаните.

На прозрачно фолио оформям квадрат от кайма с дебелина 1 см - размерът на квадрата трябва да е съобразен с големината на патладжаните. В средата слагам патладжана, който леко разполовявам по средата с вилица, за да го посоля добре и отвътре, ако желаете може да добавите и кашкавал.

Завивам фолиото, така че да запазим формата на патладжан и да бъде обгърнат отвсякъде с кайма. Премествам ги при доматения сос и пека на средно умерена фурна до готовност на каймата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: