Лепиня

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Лепиня
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
14/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
"И ние не знаехме какво е Лепиня, ама как добре ни дойде тази вкусотия, не можем да спрем да похапваме от нея"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • топла вода - 600 мл
  • суха мая - 1 с.л. за хляб
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • За намазване
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта, оставя се да се активира.

Брашното се пресява, оформя се кладенче. Отстрани върху брашното се поръсва солта. В кладенчето се сипва активиралата мая и олиото.

Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да си удвои обема.

Втасалото тесто се премесва отново. Разделя се на 8 еднакви части, всяка се оформя на топче. Оставят се да си починат за 10 минути.

От всяко топче с пръсти се оформя плоска питка с големина на десертна чиния.

Питките се подреждат в намаслена тава. Намазват се с помощта на четка с разтвореното във водата брашно.

Пекат се на 180 градуса до порозовяване.

Изпечените питки се завиват в кърпа да се задушат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: