Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на питките. Разтваряме маята и захарта в 1/3 ч.ч. хладка вода и оставяме да се активира. Прехвърляме брашното в купа и добавяме щипка сол. В средата правим кладенче, в което добавяме 2 с.л. олио и вече активиралата се мая. Разбъркваме леко и добавяме още около 2/3 ч.ч. вода.
Замесваме хубаво тесто, което оставяме покрито с кърпа за поне час, за да удвои обема си. След като това стане го разделяме на 5 еднакви топки, които подреждаме в предварително намазнена тава и ги притискаме леко отгоре. Отново покриваме с кърпа и оставяме да втасат до удвояване на обема. Печем на 170 градуса за около 35 минути (фурната НЕ Е предварително загрята).
Измиваме, почистваме и нарязваме на кръгчета патладжана. Прехвърляме го в подходяща купа и го посоляваме.
Измитата й обелена тиквичка нарязваме на малки кубченца, овкусяваме я със сол и оставяме настрани.
След това приготвяме кюфтетата. Прехвърляме каймата в купа, към нея добавяме яйцето, нарязаната на ситно чушка и подправките. Омесваме добре. Получената смес разделяме на 5 (може и повече) части. Оформяме плоски кюфтета. Загряваме 2 с.л. олио в грил тиган и прехвърляме кюфтетата в него. Печем от 2-те страни до готовност и вадим от тигана.
В същия съд подреждаме кръгчетата патладжан и ги запичаме от 2-те страни.
Следва приготвянето на соса.
В друг тиган загряваме 1 с.л. олио и добавяме към него предварително нарязаната на малки кубченца тиквичка. Задушаваме под капак за около 5 мин., след което махаме капака и оставяме на котлона за още 2-3 мин.
Така приготвената тиквичка прехвърляме в подходящ съд и към нея добавяме киселото мляко, майонезата и нарязания на ситно копър. Намачкваме добре с виличка и с това соса ни е готов.
Накрая нарязваме 1 глава лук на полумесеци, към нея добавяме предварително нарязан на ситно 1/2 връзка магданоз, сол, 1 с.л. олио и 1 ч.л. оцет.Намачкваме добре с ръце.
Вече сме готови да сглобим нашите бургери.
Питката разрязваме на 2 части. Всяка част намазваме с млечно-тиквения сос и редим:
основа на питка, отгоре слагаме кръгче грилован патладжан, кюфте и поръсваме с т.н. лучена салата. Захлупваме с другата част на питката и притискаме леко. Процедурата се повтаря и с останалите 4 питки.
Да Ви е сладко!