Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бургери»Домашен апетитен бургер

Домашен апетитен бургер

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689641
Домашен апетитен бургер
Снимка: Ася Заевска
1 / 3
18/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 3 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче (суха)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. (непълна)
  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. (зелена)
  • сол - 1 щипка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л. (за пържене)
  • За соса
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • майонеза - 1 с.л.
  • копър - 2 с.л. (пресен)
  • тиквички - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • сол - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на питките. Разтваряме маята и захарта в 1/3 ч.ч. хладка вода и оставяме да се активира. Прехвърляме брашното в купа и добавяме щипка сол. В средата правим кладенче, в което добавяме 2 с.л. олио и вече активиралата се мая. Разбъркваме леко и добавяме още около 2/3 ч.ч. вода.

Замесваме хубаво тесто, което оставяме покрито с кърпа за поне час, за да удвои обема си. След като това стане го разделяме на 5 еднакви топки, които подреждаме в предварително намазнена тава и ги притискаме леко отгоре. Отново покриваме с кърпа и оставяме да втасат до удвояване на обема. Печем на 170 градуса за около 35 минути (фурната НЕ Е предварително загрята).

Измиваме, почистваме и нарязваме на кръгчета патладжана. Прехвърляме го в подходяща купа и го посоляваме.

Измитата й обелена тиквичка нарязваме на малки кубченца, овкусяваме я със сол и оставяме настрани.

След това приготвяме кюфтетата. Прехвърляме каймата в купа, към нея добавяме яйцето, нарязаната на ситно чушка и подправките. Омесваме добре. Получената смес разделяме на 5 (може и повече) части. Оформяме плоски кюфтета. Загряваме 2 с.л. олио в грил тиган и прехвърляме кюфтетата в него. Печем от 2-те страни до готовност и вадим от тигана.

В същия съд подреждаме кръгчетата патладжан и ги запичаме от 2-те страни.

Следва приготвянето на соса.

В друг тиган загряваме 1 с.л. олио и добавяме към него предварително нарязаната на малки кубченца тиквичка. Задушаваме под капак за около 5 мин., след което махаме капака и оставяме на котлона за още 2-3 мин.

Така приготвената тиквичка прехвърляме в подходящ съд и към нея добавяме киселото мляко, майонезата и нарязания на ситно копър. Намачкваме добре с виличка и с това соса ни е готов.

Накрая нарязваме 1 глава лук на полумесеци, към нея добавяме предварително нарязан на ситно 1/2 връзка магданоз, сол, 1 с.л. олио и 1 ч.л. оцет.Намачкваме добре с ръце.

Вече сме готови да сглобим нашите бургери.

Питката разрязваме на 2 части. Всяка част намазваме с млечно-тиквения сос и редим:

основа на питка, отгоре слагаме кръгче грилован патладжан, кюфте и поръсваме с т.н. лучена салата. Захлупваме с другата част на питката и притискаме леко. Процедурата се повтаря и с останалите 4 питки.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: