Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в половината от леко затопленото мляко. Покрийте с кърпа и оставете да шупне за около 5-7 минути.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая, останалото мляко, олиото и солта. Замесете гладко и нелепнещо тесто, приберете го в купата, като намазните повърхността му, за да не хваща коричка. Оставете за 40 минути до 1 час на топло да втаса.
От втасалото тесто оформете 4 топки и ги сплескайте във форма на кръгли питки. По желание може да набраздите повърхността им, правейки прорези с остър нож. Поръсете с малко брашно всяка питка и пъхнете в два плика за печене две по две на разстояние една от друга.
Вкарайте въздух в торбичките, за да се издуят и да имат пространство хлебчетата да бухват. Завържете краищата (аз вкарвам въздух, след като съм завързала, подобно на надуване на балон през мястото, където е затегната торбичката, но не напълно). Вкарвате въздух и тогава чак може да затегнете още.
Оставете за още 30-40 минути в топло помещение, за да удвоят питките обема си.
Поставете в студена фурна и включете на 190 -200 градуса. Печете до златист загар около 30 минути.
Готовите хлебчета веднага извадете от пликовете, за да не се изпотяват и навлажняват. Внимавайте да не се изгорите от горещата пара, която ще излезе.
Охладете върху решетка и консумирайте с любимо ястие. Тези хлебчета чудесно могат да намерят приложение и за направата на вкусни сандвичи с пълнеж по ваш избор.
Добър апетит!